یادمان
خبر میراث فرهنگی 8
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- جمعه, 08 مهر 1390 09:46
- آخرین به روز رسانی در جمعه, 08 مهر 1390 09:46
- نمایش از جمعه, 08 مهر 1390 09:46
- بازدید: 5035
برگرفته از فر ایران
پیدا شدن 500 تکه زر هخامنشی در رامهرمز
بر اثر خاکبرداری شرکت آب و فاضلاب خوزستان در یک محوطهی 2500 ساله در رامهرمز، 500 تکه زر دوران هخامنشیان، پیدا شد.
«مجتبی گهستونی»، عضو هیات مدیره انجمن دوستداران میراث فرهنگی خوزستان با اعلام این خبر گفت:
عملیات خاکبرداری شرکت آب و فاضلات خوزستان در روستای «جوبیگی» از توابع رامهرمز به کشف 500 قطعه طلای هخامنشی و مقدار قابل توجهی سفال متعلق به دوران هخامنشی منجر شد.
به گفتهی وی خبر پیدا شدن تکههای طلا توسط یکی از مسئولان شرکت پیمانکار «وشاق» به اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رامهرمز داده شده است.
با توجه به تاریخی بودن این منطقه، پیش از کشف قطعات طلا و سفال، اداره میراث فرهنگی رامهرمز عملیات خاکبرداری شرکت آب و فاضلاب را متوقف کرده بود اما این شرکت چند روز بعد دوباره فعالیت خویش را آغاز کرد که به این کشف منجر شد.
گهستونی در ادامه گفت:
خاکبرداری به وسیلهی بیلهای مکانیکی به کشف قطعات طلا و قطعات بسیار زیاد سفال منجر میشود که خیل عظیمی از مردم را به این منطقه میکشاند. در حال حاضر نیروهای امنیتی و یگان پاسداران محافظت از این منطقه را به عهده گرفتهاند.
پرونده شکایت اداره میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امهرمز از شرکت آب و فاضلاب در حال حاضر در دادگاه در حال جریان است.
پارهای از این شیها عبارتند از:
بازوبند زیبای طلایی با نقشمایههای گیاهی که احتمالا توسط سنگهای قیمتی تزیین شده، دو دستبند طلایی که دو سر آنها به شکل سر آهو و با سنگهای قیمتی دارای نقش مایههای گیاهی تزیین شده است، چند دستبند ساده طلایی که یکی از آنها کتیبهای به خط میخی دارد، حلقههای موسوم به قدرت که یکی از آنها کتیبهای احتمالا به خط میخی ایلامی نو دارد، عصای کوتاه طلایی، انگشتری به صورت حلقه، 155 دکمههای طلایی با اندازههای بزرگ و کوچک که کشف این دکمههای کمیاب از نظر تاریخی کمک قابل توجهی به مطالعه چگونگی دوخت لباسهای تزیینی باستانی میکند و این دکمهها مانند دکمههای به دست آمده از ارجان، سطح محدی دارند، از جمله اشیا موجود در گنجینه رامهرمز است.
گردنبند طلایی، تکههای طلایی با نقوش گیاهی و هندسی، 99 مهره طلایی گردنبند، آویزهای طلایی ریز و درشت گردنبند به تعداد 23 عدد، سه ظرف مرمری و ظرفهای سفالی و مفرغی، چند دستبند از جنس مفرغ، سه پایهی فلزی احتمالا مربوط به شمعدان، مجسمهی الهه شکسته، الهه ماهی مربوط به دورهی « سوکل مخ» که متعلق به قرن هفدهم و هجدهم پیش از میلاد است و نمونهای از آن در موزهی بریتانیا نیز موجود است، جزو این اشیا هستند.
مجسمه الهه ماهی، زنی را نشان میدهد که به شکل ارباب انواع ایلامی دامنچیندار بر تن دارد، بدن ماهی شکل آن افقی است که با بدن زن زاویهای تشکیل میدهد که آن را به کمک پیچهایی که یکی از آنها در بدنه ماهی باقی است، به سر دسته صندلی نصب میکردند، این الهه دستهای خود را برای نشان دادن شی، دراز کرده است.
در میان این اشیا دو مجسمه مفرغی مربوط به دوره «سوکل مخ» قرار دارد که توجه باستانشناسان را به خود جلب کرده است.
پیدا شدن جسدهای عصرآهن در جمشید آباد گیلان
در سومین دوره کاوشهای باستانشناسی در گورستان جمشیدآباد گیلان، باستان شناسان آثار تاریخی متعلق به عصرآهن را یافتند.
«یوسف فلاحیان»، کارشناس باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی در گیلان، با بیان این مطلب گفت:
سومین دوره کاوشهای باستانشناسی در جمشیدآباد ـ که به منظور مطالعه و تعیین حریم انجام شد ـ جمشید آباد ـ که به منظور مطالعه و تعیین حریم انجام شد ـ 12 گمانه حفر شد که در چهار گمانه آثار تاریخی به دست آمد.
وی با اشاره، به این که آثار پیدا شده به دوران عصر آهن تعلق دارد، افزود:
در منطقه جمشیدآباد علاوه بر آثار تاریخی در گورستانهای متعلق به عصر آهن 9 جسد که به شیوه چمباتهای دفن شده بودند، کشف شد.
فلاحیان افزود:
در کنار این اجساد اشیایی شامل ظرفهای سفالی، اشیای مفرغی شامل زیورآلات، خنجر و ... دیده میشود و جالت این که بعضی از این اشیا در گورهایی که مربوط به زنان است، هم یافت میشود و نشان میدهد که زنان هم از ابزار جنگی استفاده میکردهاند.
یک فنجان چای در شهر زیرزمینی نوش آباد!
شهر زیرزمینی نوش آباد در کاشان برای نخستین بار، نوروز 86 پذیرای گردشگران بود.
زهرا ساروخانی باستانشناس و مسوول کاوش شهر زیرزمینی نوشآباد در این زمینه گفت:
تا کنون سه فصل کاوش در این منطقه انجام شده و هدف بازگشایی فضاها برای بازدیدگردشگران بوده است.
در حال حاضر حدود 200 مترمربع از این محوطه برای بازدید گردشگران آماده شده، ضمن این که قسمتهایی از آن مرمت، بازسازی و نورپردازی شده است.
با در نظر گرفتن تسهیلات متعدد چون چایخانه سنتی در طبقه نخست شهر زیرزمینی، ما به خاطر شرایط این مکان میتوانیم از گروههای ده نفره و فقط برای مدت 20 دقیقه در این مکان پذیرایی کنیم. ساروخانی افزود: ما با تهیه بروشورها و کاتالوگهایی مربوط به این شهر سه طبقه و منحصر به فرد زیرزمینی، سعی کردهایم این منطقه را به نحو مطلوبی به گردشگران معرفی کنیم.
]وی در پایان افزود:[
شهرزیرزمینی به گونهای آماده شده که گردشگران با عبور از یکی از ورودیهای شهر و دیدن طبقات پایینی، از طریق یکی از چاههای ارتباطی به سطح زمین باز میگردند و از شهر خارج میشوند.
سنگ شیشه، نخستین بار به دست ایرانیان گداخته شد
سرپرست هیات پژوهش و باستانشناسی شهرستان دشتستان بوشهر گفت:
بررسیهای انجام شده در منطقه «محمدآباد» دشتستان ثابت میکند که استحاله و ذوب سنگ شیشه برای نخستین بار در ایران و در این منطقه انجام میشد.
دستیابی به آثار بینظیری از کارگاه بزرگ شیشهسازی که پیشینه سنگها وجوش کورههای شیشه آن به دو هزار سال پیش از میلاد مسیح میرسد، ثابت میکند، نخستین کارگاههای شیشهسازی در ایران بوده و شیشه از اینجا به سایرنقاط جهان صادر میشد.
وجود یک تندیس شتر در موزهچین که شیشه از ایران به چین حمل میکند و ساربان آن پوششی متعلق به 1500 سال پیش از میلاد دارد و همچنین وجود تندیس شتر دیگری که ابریشم از چین به ایران میآورد، سند دیگری برای اثبات ادعای وجود نخستین کارگاههای شیشهسازی در ایران و صادرات آن به چین است.
هر دستگاه به فراخور حال خود، دستاندرکار نابود کردن یادمانهای ملی است
بیست و چهار سال از آغاز بهرهبرداری و برداشت سنگ از محوطهی چهاراتاقی نیاسر کاشان میگذرد. بیست و چهار سالی که در طول آن، ذرهذره و با روندی کند به یادگار ساسانی نیاسر آسیب وارد شده است. یادگاری که قرار است، در سال 2009 میلادی به عنوان سالمترین بنای گاهشماری ایران معرفی شود. اما آیا این اثر چند هزار ساله، تا دو سال دیگر دوام میآورد؟
مدیر پایگاه شهر تاریخی نیاسر دربارهی شرایط چهارتاقی نیاسر گفت:
سازمان صنایع و معادن از نیمهی دوم سال 1361 بهرهبرداری خود را از معدن سنگ نیاسر آغاز کرد و پس از آن، در سالهای 1373 و 1381 نیز به تجدید مجوز خود اقدام کرد.
اکنون نیز به دنبال اعتراضهای پیدرپی پایگاه نیاسر کاشان، سازمان صنایع و معاون استان اصفهان، در نامهای به پایگاه شهر تاریخی نیاسر بیان کرده است که بهرهبرداری از معدن نیاسر تا پایان مدت قرارداد ادامه دارد و تا آن زمان، هیچ کاری جز موافقت نمیتوان انجام داد.
آهنگ ویرانی ساده، خیلی آرام است. دود و غبار، آلودگی زیست محیطی، لرزههای برداشت سنگ و فرسودگی هر کدام به صورت تدریجی کار میکنند و به مرور زمان، آسیب را سبب میشوند. با این حال، بازسازی به صورت دایمی در این مکان انجام میشود ولی جلو نابودی آن را به مرور زمان نمیتوان گرفت.
او همچنین با اشاره به اعلام سال 2009 میلادی زیر عوان سال نجوم از سوی یونسکو، گفت: قرار است چهارتاقی نیاسر به عنوان یک سازه سالم تقویتی در ایران در این سال معرفی شود. البته امیدواریم این مکان سالم بماند.