چهارشنبه, 16ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست تاریخ تاریخ معاصر 21 آذر به انگیزۀ شصت و پنجمین سالگرد روز نجات آذربایجان (روز گریز اهریمن)

تاریخ معاصر

21 آذر به انگیزۀ شصت و پنجمین سالگرد روز نجات آذربایجان (روز گریز اهریمن)

برگرفته از ماهنامه خواندنی شماره 69، دی و بهمن 1390، رويه 12

 

3

با اشغال ایران از سوی متفقین در جریان جنگ دوم جهانی، روسها نیمه‌ی شمالی ایران را اشغال کردند. روسها برای جدایی آذربایجان از ایران، اقدام به بنیانگذاری فرقه‌ی دموکرات آذربایجان کردند. فرقه‌ی دموکرات در دوران یکساله‌ی حکومت، از هیچ جنایت علیه مردم و قتل و غارت و مصادره‌ی اموال آنان، خودداری نکرد. بیشتر سردمداران فرقه‌ی دموکرات، عناصری بودند با سوءپیشینه که با حمایت روسها، بر جان و مال و ناموس مردم آذربایجان مسلط شده بودند.

برای آشنایی با چهره‌ی بدون نقاب فرقه دموکرات آذربایجان، سند زیر که از سوی مرکز اسناد جمهوری آذربایجان (آذربایجان شوروی پیشین)، منتشر گردیده است، می‌تواند به تنهایی گویا باشد. برپایه‌ی این سند فرقه‌ی دموکرات آذربایجان برپایه‌ی دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست شوروی بر پا گردید. و تا آخرین روزهای حیات، بدون چون و چرا، مجری دستورات کرملین بود.
فرمان دفتر سیاسی کمیته مرکزی اتحاد جماهیر شوروی به میر [جعفر] باقراوف، دبیر کمیته‌ی مرکزی حزب کمونیست آذربایجان درباره:

«اقدامات برای ایجاد جنبش تجزیه طلبی در آذربایجان جنوبی و دیگر استان های شمالی ایران» 
6 ژوئیه 1945 [16 امرداد 1324]
به‌کلی سری    /    به رفیق باقراوف
اقدامات برای ایجاد جنبش تجزیه طلبی در جنوب آذربایجان و دیگر استانهای شمالی ایران.
1ـ لازم است که اقدامات مقدماتی برای ایجاد منطقه‌ی خود مختار ملی آذربایجان [oblast] با اختیارات گسترده در داخل کشور ایران آغاز گردد.
همزمان، جنبش تجزیه طلبی جداگانه در استان های گیلان، مازندران، گرگان و خراسان ایجاد گردد.
2ـ ایجاد یک حزب دموکرات در آذربایجان جنوبی، به نام «حزب دموکرات آذربایجان» [فرقه دموکرات آذربایجان]، با هدف راهنمایی [راهبری] جنبش تجزیه طلبی. ایجاد حزب دموکرات در آذربایجان جنوبی، باید همزمان با تجدید سازمان تشکیلات حزب توده ایران در آذربایجان جنوبی و ادغام آن و همه‌ی هواداران جنبش تجزیه طلبی، از هرگروه [در فرقه دموکرات] انجام شود.
3ـ در میان کردهای شمال ایران، اقدامات مقتضی برای جذب آنان به جنبش تجریه طلبی مجزا، برای ایجاد منطقه‌ی خودمختار ملی کردستان، به عمل آید.
4ـ استقرار یک گروه از کارگران مسئول، برای راهنمایی [راهبری] جنبش تجزیه طلبی و همآهنگ کردن اقدامات آنان، با سرکنسول اتحاد جماهیر شوروی در تبریز نظارت عالی این گروه، به باقراوف و یعقوب‌اوف سپرده شود.
5ـ مسئولیت کارهای مقدماتی انتخابات آذربایجان جنوبی برای پانزدهمین دوره‌ی قانونگزاری مجلس ایران، به عهده‌ی کمیته، مرکزی حزب کمونیست آذربایجان (باقراوف و ابراهیم‌اوف) گذارده می‌شود تا اطمینان حاصل گردد که انتخاب شوندگان از هواداران جنبش تجزیه‌ی طلبی برپایه شعارهای [اصول] زیر می‌باشند ...
6ـ ایجاد گروههای رزمنده، مسلح به جنگ‌افزارهای ساخت خارج، با هدف فراهم آوردن امکان دفاع برای هواداران شوروی [و] فعالان جنبش تجریه‌طلبی دموکراتیک و سازمانهای حزب [فرقهی دموکرات آذربایجان] مسئولیت این مهم به عهده رفیق [نیکلای] بولگانین، همراه با رفیق باقراوف  گذارده شود.
7ـ ایجاد انجمن روابط فرهنگی ایران و جمهوری سوسیالیستی شوروی آذربایجان برای تقویت اقدامهای فرهنگی و تبلیغاتی در آذربایجان جنوبی.
8ـ برای جلب توده‌های وسیع به جنبش تجزیه طلبی، لازم می دانیم که «انجمن دوستاران آذربایجان شوروی» در تبریز و در تمامی نواحی آذربایجان جنوبی و گیلان، تشکیل شود.
9ـ کمیته‌ی مرکزی حزب کمونیست آذربایجان شوروی، مامور است که یک مجله‌ی مصور در باکو برای پخش در ایران و 3 روزنامه در آذربایجان جنوبی، ایجاد کند.
10ـ بنگاه انتشارات دولتی (Yudin) متعهد است که سه ماشین چاپ مسطح در اختیار کمیته‌ی مرکزی حزب کمونیست آذربایجان قرار دهد تا برای ایجاد امکان چاپ (tipografskaya baza) برای حزب دموکرات آذربایجان جنوبی [فرقه دموکرات آذربایجان]، بکار گرفته شود.
11ـ مسئولیت تهیه‌ی کاغذ خوب برای چاپ مجله‌ی مصور در باکو و همچنین 3 روزنامه در آذربایجان جنوبی، به عهده‌ی Narkomvneshtorg  [کمیسر خلق برای تجارت خارجی] (رفیق [آناستاس] میکویان) گذارده شود. جمع تیراژ کم تر از 30000 نسخه نباشد.
12ـ به کمیساریای خلق برای امور داخلی جمهوری آذربایجان، اجازه داده شود که زیر نظر رفیق باقراوف، برای کسانی که مامور اجرای این اقدامات می‌باشند، اجازه‌ی رفت به ایران و بازگشت از ایران صادر گردد.
13ـ برای تامین هزینه‌های جنبش تجزیه‌طلبی در آذربایجان جنوبی و انتخابات پانزدهمین دوره‌ی قانونگذاری مجلس، کمیته‌ی مرکزی حزب کمونیست آذربایجان شوروی، از صندوق ویژه‌ی با اختصاص یک میلیون روبل ارز خارجی («برای تبدیل به تومان»)، ایجاد کند.
ششم ژوئیه 1945، دفتر سیاسی کمیته مرکزی


مأخذ:   
Ar Spihmda, f.1, s.89, i, 1 89, v 45

دیدگاه‌ها   

+1 #1 Guest 1390-10-29 15:09
اميد است اين جشنها به صورت سراسري برگزار شود
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه