زیست بوم
ندوشن زیر تیشه معدنکاران
- زيست بوم
- نمایش از دوشنبه, 23 تیر 1393 18:57
- بازدید: 3143
منطقه ندوشن واقع در 80 کیلومتری غرب شهر یزد به دلیل وجود 32 گونه گیاهی انحصاری ایران و 3 گونه گیاهی انحصاری استان، مهد پرورش گیاهان دارویی به شمار میرود اما مدتی است بهرهبرداران معادن در حال تیشه زدن به ریشه این مراتع هستند.
LTB - JuzsportsShops | nike kd 7 ext long tail black line for sale - 401 – Ietp - New Air Jordan 1 High OG OSB DIAN Blue Chill Sorrowful CD0463
این منطقه به عنوان یکی از قطبهای دامداری استان از نظر اجتماعی - اقتصادی حائز اهمیت است، اما مدتی است که بهرهبرداران معادن این خطه، تیشه به ریشه این مراتع زدهاند و هر روز بخش عظیمی از این مراتع دستخوش تخریب میشود. به گفته اهالی گلهمند ندوشن، بهرهبرداران این معادن همگی غیربومی هستند و هیچ سودی از درآمدهای خود را صرف ندوشن نمیکنند و تنها بهره ساکنان ندوشن از این خیل عظیم بهرهبردار، تنها گرد و غبار، تخریب مراتع و به دنبال آنها نابودی دامهایشان است.
احمد جعفری یکی از اهالی ندوشن در این باره به خبرنگار ایسنای منطقه یزد، گفت: پوشش گیاهی 95 درصدی ندوشن، این منطقه را به قطب دامداری استان تبدیل کرده ولی دامداران منطقه از تخریب زیاد معدنکاران و برداشت بیرویه و غیراصولی از مراتع بسیار گله مند هستند.
وی ادامه داد: این در حالی است که حتی یک ریال از درآمد این معادن صرف عمران و جبران خسارات وارد شده به ندوشن نمیشود و بهرهبرداری از این معادن تاثیر در اشتغالزایی مردم این ناحیه ندارد.
جعفری بیان کرد: تردد تریلرهای حامل مواد معدنی امان مردم را بریده است چرا که عرض جادههای دسترسی منطقه بسیار کم است و عبور و مرور مردم با مشکلات زیادی مواجه است. تردد روزانه 150 تا 200 دستگاه تریلی، این مسیر را به جاده ترانزیت تبدیل کرده است در حالی که استانداردهای لازم برای این میزان تردد در این جاده وجود ندارد و مردم از تردد در این مسیر بیم دارند.
جعفری ادامه داد: متاسفانه پیگیری مردم از مسئولان در این رابطه تاکنون بی نتیجه بوده است و واژگونی خودروها و خسارات ناشی از این حوادث در چند سال گذشته و البته ترس از تردد در این مسیر بر مردم منطقه، فشار زیادی وارد کرده است.
ناصر بابایی، رییس شورای شهر ندوشن در گفتوگو با خبرنگار ایسنای منطقه یزد با بیان اینکه 5 تا 6 هزار نفر از مراتع ندوشن ارتزاق میکنند، تصریح کرد: 300 خانوار ندوشن به صورت مستقیم دامدار هستند و به نوعی زمینه فعالیت آنها در مراتع است و این در حالی است که توسعه معادن در این بخش با دامداری کاملاً مغایرت دارد.
به گفته وی، گودبرداری عمیق در محل اکتشاف و بهرهبرداری از معادن منطقه مشکلات زیادی را در کنار تخریب مراتع به دنبال دارد چرا که این عمق اغلب به سطح آبهای زیرزمینی منطقه میرسد و تبخیر آنها را به دنبال خواهد داشت که نهایتاً نیز باعث خشک شدن مراتع اطراف و چاههای مورد بهرهبرداری میشود. گاهاً نیز حفاریها منجر به دپوی حجم وسیعی از خاکبرداری و تخریب بخشهایی از مراتع منطقه شده است.
وی همچنین باقی ماندن ضایعات و پسماند معادن در مراتع را یادآور شد و گفت: این هم معضل دیگری است که با به جا گذاشتن ظروف یک بار مصرف و برخی از پسماندهای معدنی در مراتع، ایجاد شده و علاوه بر از بین بردن دامها، وحوش منطقه را نیز در معرض نابودی قرار میدهد.
این مسئول اظهار کرد: این منطقه محل زندگی مارهای سمی و غیر سمی، گونههای مختلف جوندگان و پرندگان با ارزش و حتی انواع گیاهان دارویی است ولی فعالیت ماشین آلات معدنی آنها را از منطقه متواری میکند.
وی با اشاره به اینکه جادههای دسترسی به معادن، بخشی آسفالته و بخشی مالرو است، گفت: جادههای دسترسی آسفالته تحت نظارت اداره راه و کنترل پلیس راه است و اگر خسارتی ببیند نیز از سوی دولت رفع میشود ولی جادههای مال رو که این روزها محل جولان خودروهای حامل محصولات معدنی است، در حال تخریب است و علاوه بر آن، گسترش گرد و خاک ناشی از تردد خودروها که بعضاً تا یک کیلومتر اطراف جاده گسترده میشود با بستن منافذ گیاهان، مراتع حاشیه این جادهها را خشک کرده است.
بابایی با اشاره به مشرف بودن منطقه ندوشن به دشت یزد- اردکان که از آلودگی شدید رنج میبرد، تاکید کرد: قطعاً آب و هوای ندوشن مستقیما بر وضعیت این دشت تاثیرگذار است و با توجه به اینکه باد غالب استان یزد نیز از این منطقه وارد استان میشود، گرد و غبار و ریزگردهای ناشی از بهرهبرداری از معادن ندوشن را به دیگر نقاط استان بسط میدهد.