خبر
راهنمای خرید رایانهای - انتخاب یک منبع تغذیه و کیس مناسب
- خبر
- نمایش از جمعه, 10 شهریور 1391 15:14
- بازدید: 3639
برگرفته از روزنامه اطلاعات
ممکن است کیس یک PCبه عنوان بیاهمیتترین قطعه آن شناخته شود و به جرأت میتوان گفت که بیش از هر مؤلفه دیگری در یک PC نادیده گرفته میشود، اما واقعیت این است که کیس یک رایانه نیز درست مثل یک CPU یا یک هارددیسک سخت، دارای اهمیت خاص خود است. هنگامی که بیشتر مردم به یک کیس رایانه فکر میکنند، صرفاً یک جعبه را در نظر میگیرند که تمامی قطعات دیگر یک PC را داخل یک چارچوب مناسب در کنار یکدیگر نگه میدارد. در بسیاری از موارد ممکن است با این اظهارنظر مواجه شوید که چه چیز خاصی در مورد یک جعبه وجود دارد؟ یک کیس فقط یک کیس است، این طور نیست؟
اما این تصور نادرست است. با وجود آن که یک کیس نمیتواند به اندازه انتخاب یک پردازنده مناسب یا مقدار قابل توجهی RAM باعث افزایش سرعت و عملکرد رایانه شما شود و هر چند که اهمیت آن به اندازه در اختیار داشتن یک نمایشگر واضح و مطلوب در کنار سیستمتان نیست، اما انتخاب درست یک کیس به دلایل مختلفی دارای اهمیت است. کافی است یک کیس خوب را خریداری کنید تا زندگی را برای خودتان آسانتر کنید. از سوی دیگر، انتخاب یک کیس نامناسب باعث میشود تنها در طول چند ساعت با مشکلات گوناگونی مواجه شوید.
در کنار مواردی که به یک کیس رایانهای مربوط میشوند، ما در این مقاله به بررسی واحد منبع تغذیه نیز خواهیم پرداخت. دلیل ما برای بررسی این دو ابزار در کنار یکدیگر، آن است که بیشتر کیسها همراه یک منبع تغذیه نصب شده روی خود ارائه میشوند که توجه چندانی را به خود جلب نمیکند، اما باز هم انتخاب یک قطعه حیاتی میتواند تفاوتهایی را در میان یک PCخوب و یک PCضعیف ایجاد کند.
کیس رایانه
اگر به تاریخچه رایانه برگردید، خواهید دید که PCها برای یک مدت طولانی در جعبههای فلزی کوچک (معمولاً با رنگ زرد ـ خاکستری) بستهبندی میشدهاند. PCها شباهت بسیار زیادی به یکدیگر داشتند، به استثنای نشان تولیدکننده و احتمالاً یک علامت شماره مدل که با احتیاط در قسمت جلویی آنها چسبانده شده بود. تنها تفاوت دیگر که در بین آنها وجود داشت، نوع کیس بود. در این دوره دو نوع اصلی از کیسها وجود داشت: کیسهای رومیزی یا Desktop و کیسهای برجی یا .Tower با این حال، تمامی آنها فلزی بودند و اکثر قریب به اتفاق آنها نیز در رنگهای زرد - خاکستری و با ظاهری بسیار ابتدایی عرضه میشدند.
خوشبختانه امروزه اوضاع کاملاً تغییر کرده است و شما تنوع گستردهای از کیسهای رایانهای را در بازار مشاهده میکنید. هر دو گونه اصلی کیسها که در بالا به آنها اشاره کردیم، امروزه نیز وجود دارند، اما جعبه فلزی زرد ـ خاکستری رنگ اواخر ده 1980 و دهه 1990 اکنون با پلاستیک جایگزین شده است (یا حداقل بخشهای خارجی آن پلاستیکی شدهاند) و خوشبختانه در رنگها و شکلهای متفاوتی ارائه میشوند. وضعیت ظاهری کیس، امروزه به صورت یکی از ملاحظات بسیار مهم در نظر گرفته میشود. در واقع پس از خروج PCاز دفاتر و آغاز نفوذ آن به خانهها و راه یافتن به اتاقهای نشیمن منازل، این تغییر کاملاً اجتنابناپذیر بود.
کیس یکی از نخستین اقلامی است که باید هنگام مونتاژ یک PC خریداری کنید. چرا؟ ساده است. زیرا این قطعه در واقع همان جایی است که شما تمامی قطعات دیگر را با اطمینان در آن قرار میدهید تا با آنها کار کنید. همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم، کیسها در دو نوع اصلی ارائه میشوند که عبارت هستند از: دسکتاپ، تاور.
در ادامه به تشریح این دو گروه و بررسی نقاط قوت و ضعف هر یک از آنها خواهیم پرداخت. این توضیحات میتواند فرصتی برای انتخاب بهترین گزینهای که با نیازهای شما انطباق دارد را فراهم کند.
کیسهای دسک تاپ
کیس دسک تاپ، نخستین و تا اواسط دهه 90 میلادی، رایجترین نوع از کیسهای رایانهای بود. به زبان ساده، یک کیس دسک تاپ یک جعبه خوابیده و تخت است که روی میز قرار میگیرد، در حالی که پهلوی تخت آن به سمت پائین قرار میگیرد. درایو دیسک فلاپی و درایوهای CD، همراه کلیدهای Powerو Resetدر قسمت جلویی کیس قرار دارند.
چرا این کیسها در اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990 تا این حد محبوبیت داشتند؟ خوب، بخش عمدهای از این محبوبیت به فضای میز، ارتباط داشت. بسیاری از شرکتها در حال جایگزین کردن ماشینهای تایپ خود با PCها بودند و کیس دسک تاپ به همان فضای سطحی یک ماشین تایپ نیاز داشت. همچنین، کیس دسک تاپ به عنوان یک پایه سهل الاستفاده برای نمایشگر نیز عمل میکرد. کافی بود یک کیس دسک تاپ را روی میز بگذارید و یک نمایشگر 14 اینچ (که در آن روزها کاملاً متداول بود) را روی آن قرار دهید تا نمایشگر شما در یک ارتفاع مشاهده نسبتاً بی نقص قرار گیرد. نمایشگرهای امروزی بسیار بزرگتر هستند و این چیدمان دیگر به هیچ وجه برای آنها عملی نیست.
دسک تاپها، همان طور که از نامشان مشخص است، برای استفاده روی میز طراحی شدهاند و اگر آنها را بر روی کف اتاق قرار دهید، تقریباً بی مصرف خواهند شد. آنها در این حالت فضای بسیار زیادی را روی کف اتاق اشغال میکنند و به آسانی در معرض ضربات و صدمات قرار میگیرند. از سوی دیگر، دسترسی به درایوها و کلیدهای تعبیه شده روی آنها نیز دشوار خواهد بود.
دلیل دیگری که باعث شد کیسهای دسک تاپ محبوبیت خود را از دست بدهند، این بود که امروزه کاربران میخواهند سیستمهایشان مملو از سخت افزار (درایوهای دیسک سخت، درایوهایCD، درایوهایDVD، کارتهای توسعه اضافی) باشند. تمامی این قطعات به مقداری فضا نیاز دارند و این فضا در بیشتر کیسهای دسک تاپ که فشردهتر از معادلهای تاور خود هستند، وجود ندارد.
در واقع، اندازه به عنوان یک عامل مهم در مورد کیسهای دسک تاپ در نظر گرفته میشود و دو طراحی اساسی برای آنها وجود دارد:
- کیس دسک تاپ استاندارد
- کیس دسک تاپ کوچکتر Slimline
کیسهای دسک تاپ Slimlineبه ندرت در منازل دیده میشوند و اصولاً برای ایستگاههای کاری شرکتی در نظر گرفته شده اند. جدول [1]، اندازه متوسط کیسها را نشان میدهد.
جدول [1]: ابعاد متوسط کیس دسک تاپ
مزایای کیسهای دسک تاپ به عنوان یک مجموعه خلاصه از نقاط قوت کیسهای دسک تاپ، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اندازه کوچک، که اگر فضای زیادی در اختیار نداشته باشید برای شما مفید خواهد بود.
- سطح مقطع کوچک که باعث میشود این کیسها برای استفاده به عنوان یک سیستم Media Center PC، مناسب باشند. در واقع این کیسها به خوبی دریک قفسه صوتی/ویدیویی جا میگیرند.
معایب کیسهای دسک تاپ
نقاط ضعف کیسهای دسک تاپ، عبارت هستند از:
- آنها برای استفاده روی کف زمین مناسب نیستند.
- فضای فشرده داخلی مشخصات سیستم را محدود میکند.
- فشردگی فضای داخلی باعث میشود که انجام هر کاری در داخل این کیسها دشوار شود.
- اندازه کوچک، کار ارتقا سیستم را دشوار میسازد.
- نمایشگرهای مدرن امروزی برای قرار گرفتن روی کیسهای دسک تاپ، مناسب نیستند.
- بازکردن این کیسها به طور آزاردهندهای دشوار است (هر چند که طراحیهای جدیدتر آنها بسیار بهتر شده اند.)
- دامنه محدودی از گزینهها برای انتخاب وجود دارد، زیرا محبوبیت این کیسها کمتر از برادران تاور آنها است.
کیسهای تاور
امروزه کیسهای تاور با فاصله بسیار زیادی از کیسهای دسک تاپ به عنوان محبوبترین نوع این محصولات شناخته میشوند. بیشتر PCهایی که در فروشگاهها ارائه میشوند، دارای یک کیس تاور هستند. دلیل این محبوبیت، ترکیبی از تطبیق پذیری و قابلیت ارتقا است. یک کیس تاور به طور یکسان روی میز یا روی کف زمین به کار خود ادامه میدهد و ابعاد داخلی آن فضای بیشتری را برای قطعات و دورنمای بازتری را برای ارتقاها فراهم میکند.
سه نوع مختلف از کیسهای تاور وجود دارد:
- کیسهای تاور کوچک (Mini-Tower)
- کیسهای تاور متوسط ( Mid-sized)
- کیسهای بزرگ (Full-sized)
تفاوت اصلی میان این سه گونه، در اندازه آنهاست. هر چه یک کیس بزرگتر باشد، فضای بیشتری در داخل آن برای قطعات وجود خواهد داشت. با این حال، کیسهای تاور بزرگ میتوانند بسیار گران قیمت باشند و عموماً برای کاربردهای خاص (نظیر یک سرور (Stand-alone مورد استفاده قرار میگیرند.