یادمان
حفاری متروی اصفهان به دلیل برخورد با سنگجوش متوقف شد
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- پنج شنبه, 15 ارديبهشت 1390 13:42
- آخرین به روز رسانی در پنج شنبه, 15 ارديبهشت 1390 13:49
- نمایش از پنج شنبه, 15 ارديبهشت 1390 13:42
- بازدید: 6283
برگرفته از تارنگار ایران نامه
شاهین سپنتا، معصومه شهباز: چند روز پس از نشست زمین در نزدیکی سی و سه پل اصفهان به دنبال آغاز فعالیت دستگاه حفار تونل مترو، در حال حاضر عملیات حفاری مترو به دلیل برخورد دستگاه حفار با سنگجوش متوقف است و دستگاه امکان پیشروی ندارد و از لحاظ قانونی این پرونده در حال پیگیری است. مدیر کل میراث فرهنگی اصفهان که همراه با حمید بقایی رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور از طرح احیای «سرای سپید» در اصفهان بازدید میکرد، در مورد آخرین وضعیت متروی اصفهان و موقعیت دستگاه حفار در نزدیکی سی و سه پل گفت: «در حال حاضر عملیات حفاری مترو به دلیل برخورد با سنگجوش متوقف است و امکان پیشروری ندارد اما از لحاظ قانونی پرونده در حال پیگیری است و اعضای شورای فنی سازمان در اصفهان و اعضای شورای فنی سازمان میراث فرهنگی کشور از مترو بازدید کرده اند که نقطه نظرهای آنها را در شورای فنی مطرح، نتیجه گیری و انعکاس خواهیم داد». اسفندیار حیدریپور افزود: «احتمال تغییر در مسیر تونل شرقی خط شمالی-جنوبی مترو بعید است ولی ما نگران لرزشهای ناشی از عبور قطار از این مسیر در آینده هستیم».
طرح بدنه سازی چهارباغ ادامه خواهد یافت
به گزارش ایراننامه، حیدری پور درباره ادامه طرح موسوم به احیاء بدنه چهارباغ عباسی که چندی پیش با انتقاد استاندار اصفهان روبرو شده بود گفت: « طرح بدنه سازی چهارباغ چهار سال پیش مصوب شده و درحال اجرا است و این طرح آن زمان از سوی میراث فرهنگی تایید شده است».
وی افزود: « هرچند که این طرح با بافت چهارباغ همخوانی ندارد ولی در آن زمان مصوب و اجرا شده که البته با توجه به اینکه بدنه چهار باغ در حال حاضر مخروبه است، نباید در مورد احیاء آن سخت گرفته شود وگرنه هیچ نقطهای از شهر احیا نخواهد شد».
احیای سرای سپید با سرمایه بخش خصوصی
طرح مرمت و باززندهسازی سرای سپید و ساماندهی بافت اطراف آن، توسط سرمایه گذار بخش خصوصی با نظارت سازمان میراث فرهنگی و مشاورت گروه مهندسان مشاور معمار و شهرساز پلشیر در دست اجراست و در آذر ماه 1392 به پایان خواهد رسید.
رئیس مهندسان مشاور پلشیر، در بازدید حمید بقایی و اسفندیار حیدری پور از طرح باززنده سازی سرای سپید گفت: این طرح در شورای عالی میراث تصویب شده و با سرمایه گذاری بخش خصوصی و با انگیزه فرهنگی و اقتصادی از آذر 89 با جمع آوری زباله ها و آواربرداری محل و تقویت پی ها، آغاز شده و در دست اجراست.
دکتر محمدرضا قانعی با اشاره به اهمیت موقعیت سرای سپید در بافت تاریخی مجاور میدان عتیق گفت: «سرای سپید 25 سال بود که به صورت متروکه به حال خود رها شده بود و از آوار و زباله پرشده بود و مردم محل به آن "بازار مرده" می گفتند. در حدود 8 سال طول کشید تا سرای سپید از مالکان متعددش خریداری شد و در تملک یک شخص واحد درآمد تا امکان سرمایهگذاری در آن فراهم شود و پس از باززنده سازی و مرمت به احتمال زیاد کاربری بازار زرگرها خواهد داشت».
موقعیت سرای سپید در طرح میدان عتیق
سرای سپید پیش از آوار برداری
وی افزود: « با توجه به این که در طرح میدان عتیق و نیز بازنگری طرح تفصیلی شهر، کوچه حاجی عباس سرپوشیده نمیشود، در طرح پیشنهادی ما، این راسته را به عنوان یک بازارچه سرپوشیده پیشنهاد کردیم تا محور بازار به صورت یکپارچه گسترده شود و برای حجرههای جبهه شمالی سرا به سمت این کوچه گشودگی ایجاد شود تا علاوه بر ارتباط فضاهای داخلی با محیط بیرون موجب دعوت کنندگی افراد به درون سرا شود».
سرای سپید در کوچه هارونیه و در نزدیکی هارون ولایت و مسجد علی، با حدود 1200 متر مربع و 57 حجره متعلق به دوره صفوی است و در دوره قاجار نیز تغییراتی در آن انجام شده است.
رئیس مهندسان مشاور پلشیر، همچنین به ارزشهای «سرای خوروش» در چند قدمی سرای سپید اشاره نمود و گفت:« سرای خوروش متعلق به دوران پهلوی اول است و امیدواریم که این سرا هم حفظ و مرمت شود و از تخریب حیاط آن و تبدیل به پارگینگ صرف نظر شود و پارکینگ در محلی دیگر احداث شود».
سرای خوروش
ممنوعیت فروش صنایع دستی خارجی در میدان نقش جهان
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی اصفهان، در حاشیه این بازدید، درمورد وضعیت عرضه صنایع دستی غیر ایرانی در میدان نقش جهان به ویژه در تعطیلات نوروزی گفت: « امسال برای نوروز حدود 21 هزار بروشور برای آگاهی مردم در نظر گرفتیم و با 110 مغازه تفاهم نامه امضاء کردیم که جنس خارجی نداشته باشند».
احمد ادیب، افزود: « در حال حاضر یگان حفاظت میراث فرهنگی با همکاری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در ورودی بازار قیصریه حضور دارند و به بازرسی واحدها مشغواند و تاکنون چند گروه پاکستانی واردکننده را شناسایی و دستگیر کرده ایم».
وی تاکید کرد : البته کار مطالعاتی ساماندهی مشاغل در این میدان با همکاری وزارت بازگانی در دست انجام است تا ضمن جلوگیری از فروش اجناس خارجی، فروشندگان و صنعتگران و هنرمندان از لحاظ اقتصادی و معیشتی تهدید نشوند».
احمد ادیب در مورد امکان ورود صنایع دستی خارجی به کشور گفت: « به همان دلیل که ما می خواهیم صنایع دستی ما در کشورهای دیگر حضور داشته باشد، صنایع دستی کشورهای دیگر نیز باید در اینجا حضور داشته باشند. ما تنها می خواهیم این کار را سامان دهی کنیم، یعنی واردات صنایع دستی خارجی باید از طریق مبادی قانونی صورت گیرد و نگذاریم که جنس خارجی به عنوان جنس ایرانی فروخته شود چون این بازار ما را مخدوش خواهد کرد».
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی اصفهان در مورد اقدامات انجام شده برای حمایت از رشتههای مختلف صنایع دستی گفت: « در حال حاضر برای 14 رشته نشان استاندارد ملی گرفتیم و 8 رشته را ثبت ملی کردیم و برای 55 رشته نشان اصالت یونسکو گرفتیم و همه اینها برای این بوده که بتوانیم اعتماد و اطمینان بازار را جلب بکنیم و اعتماد مردم هم نسبت به صنایع دستی بیشتر شود و همین طور به بازارهای خارجی با دریافت نشان اصالت از یونسکو اطمینان بخشی کنیم، که این خود به برند سازی ما کمک میکند».