سیوند
وزارت نیرو موظف به معرفی تمام پروژههای سد سازی شد
- سیوند
- نمایش از جمعه, 08 مهر 1390 08:29
- بازدید: 4590
میراث خبر، گروه استان ها، حسن ظهوری ۱۲ دی ۱۳۸۳_ مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خواستار معرفی تمامی پروژه های سد سازی در حال ساخت و مطالعه شدند تا از این طریق محوطههای در خطر شناسایی در صورت لزوم موردی نجات بخشی قرار گیرند.
پروژههای سد سازی از جمله بزرگترین پروژههای عمرانی کشور محسوب میشوند که محوطههای تاریخی را مورد تهدید قرار دادهاند. مقدار قابل توجهی از این پروژه ها در حال احداث هستند و از برخی از آنها اطلاعی در دست نیست به همین دلیل سازمان میراث فرهنگی مسئولان وزارت نیرو خواست کلیه پروژه های این وزارت خانه را معرفی نمایند.
سید محمد بهشتی رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اعلام این خبر گفت: «باید شرایطی را به وجود آوردیم تا بتوانیم پیش از آماده سازی نقشه باستانشناسی کل کشور وضعیت فعلی را تحت کنترل قرار دهیم و نگذاریم ؟؟ سد کارون سه و تهدیدات سد سیوند دوباره تکرار شود.»
وی در ادامه و در همین خصوص گفت: «براساس این دیدگاه با مهمترین دستگاهی که میتوانست در این زمینه تهدید کننده محوطههای تاریخی باشد یعنی وزارت نیرو؛ نامهنگاریهایی انجام شد، و از این وزارت خانه خواستیم که کلیه طرحهای سدهای خود را در مراحل مختلف از مطالعه تا اجرا را در اختیار سازمان قرار دهد.»
به گفته رییس پژوهشکده سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کل کشور؛ هم اکنون وزارت نیرو اقدام به معرفی پروژههای سد سازی خود در چند استان کرده است که تا پایان امسال بسیاری از این پروژه ها شناسایی خواهد شد.
سید محمد بهشتی در خصوص برنامههای پس از شناسایی این محوطهها گفت: «براساس محوطههای شناسایی شده آنها را الویت بندی میکنیم و در یک تعامل با وزارت نیرو و با هزینه این وزارت خانه اقدام به شناسایی خود محوطه و در صورت لزوم نجات بخشی آن خواهیم کرد.»
بهشتی با اشاره به کارهای انجام گرفته در خصوص نجات محوطههای باستانی از دست پروژههای عمرانی و مصوبه دکتر عارف معاون اول رییس جمهوری در خصوص هماهنگی میان نهادهای پروژه های عمرانی با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کل کشور گفت: «پروژههای عمرانی چون سد سازی در مکانهایی انجام می شوند که امکان زیست وجود دارد و در کنار این موضوع در این مکانها آثاری وجود دارد که از طریق آنها میتوان محوطهها را شناسایی کرد. از یک سو طی پنجاه سال اخیر وسعت طرحهای عمرانی بیشتر شده است و در کنار این موضوع تخریب و تهدید هم از جانب این پروژه ها افزایش یافته است. از سوی دیگر مدیران این پروژههای عمرانی هیچگاه با بحثهای میراث فرهنگی آشنایی نداشتند، به همین دلیل مصوبه دکتر عارف میتواند تمرین مناسبی برای مدیران پروژه های عمرانی در جهت هماهنگی با موضوعات سازمان میراث فرهنگی باشد.
به گفته بهشتی طی مصوبه هیات دولت که از اواخر سال گذشته به اجرا در آمده است کلیه طرحهای عمرانی موظفند که در مرحله مطالعه؛ طرح شناخت و مستندسازی محوطه باستانی را به شرح خدمات خود بیافزایند و تیمهای مطالعاتی که صلاحیت آنها از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مشخص شده است این کار را انجام دهند. در این میان نیز سازمان میراث فرهنگی نقش نظارتی برعملکرد مطالعاتی این پروژهها خواهد داشت.
سید محمد بهشتی در ادامه گفت: «این مصوبه به تصویب درست رسیده است و ما توانستیم آن را در برنامه پنج ساله چهارم نیز جای دهیم. در حال حاضر نیز بسترهای قانونی ایجاد شده است و باید در راستای آن بسترهای مدیریتی را نیز آماده کرد.»
وی در پایان صحبتهای خود از تشکیل مقالههایی توسط پیمانکاران پروژههای عمرانی که علاقهمند میراث فرهنگی هستند خبر داد و گفت: «این موضوع در شکل گسترده میتواند حافظ خوبی برای محوطههای ما باشد.»
تا این لحظه چندین پروژه سد سازی از جمله سد سیوند در استان فارس، سد آبی در قموش در استان آذربایجان شرقی و سد کارون 4 در استان خوزستان جزو تهدید کنندگان آثار باستانی شناخته شدهاند. در این میان نیز سد کارون 3 با آغاز آبگیری بخش از آثار دوره ؟؟ عیلامی، الیمایی و اسلامی منطقه ایذه را در استان خوزستان تخریب کرده است.