پنج شنبه, 01ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان شمارش معکوس برای تخریب 570 هزار متر مربع از بافت تاریخی شیراز

یادمان

شمارش معکوس برای تخریب 570 هزار متر مربع از بافت تاریخی شیراز

تخریب بافت تاریخی شیرازخبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ 16 سال از تخریب کامل 7 هکتار از بافت تاریخی شیراز که متشکل از 87 خانه تاریخی، مسجد و مدرسه تاریخی بود بدون ثبت مستندات می گذرد که حال تصمیم گرفته شده  تحت عنوان همان پروژه بین الحرمین 57 هکتار دیگر بدون درنظر گرفتن آثار و بناهای ارزشمند تاریخی تخریب شود و جایش را به پاساژهای تجاری بی‌هویت دهد.
 
به گزارش CHN؛ هنوز تخریب فاجعه بار هفتاد هزار متر مربع از با ارزش‌ترین قسمت‌های بافت تاریخی شهر شیراز تحت عنوان پروژه بین‌الحرمین، از یاد دوستدارن میراث فرهنگی نرفته که زمزمه‌هایی از تخریب و نابودی پانصد و هفتاد هزار متر مربع دیگر از این بافت با ارزش به گوش می رسد.
طرح بین الحرمین که در جهت به هم پیوستن حرم شاهچراغ(ع) به حرم سیدعلاالدین شکل گرفت، در واقع شامل حرم مطهر حضرت احمد بن موسی (ع) (شاهچراغ) ، حرم مطهر سید علاء الدین حسین (آستانه) ، مسجد عتیق، حوزه علمیه منصوریه و مسجد حضرتی می‌شود.اولین طرح توسط پروفسور محمد منصور فلامکی تدوین و در آن تمام ضوابط تاریخی رعایت شده بود و هیچ آسیبی به بافت نمی‌رسید.
 
اما در طرح استاد فلامکی، یک معبر زیر زمینی ، دو بافت را به هم متصل می‌کرد و هیچ بنای تاریخی از بین نمی‌رفت ،اما مسئولان شهری این طرح را به علت نداشتن توجیه اقتصادی رد اقدام به تخریب بافتی کردند که حاصلی جز پاساژهای تجاری نیمه کاری بی هویت نداشت.
 
این درحالی است که به گفته علیرضا گل گلی مدیر طرح ملی مستند سازی خانه های ایرانی و مدیرعامل انجمن معماران قرار است طرح گسترش صحن حرم شاهچراغ (ع) که طبق این طرح 57 هکتار از بافت تاریخی برای اجرای پروژه مورد نظر در دستور کار قرار گرفته است.
 
گل گلی با تاکید براینکه طی این طرح قسمت زیادی از بافت تخریب کامل خواهد شد و از این مجموعه تنها تک بنا باقی خواهد ماند ادامه داد:پیش‌بینی ما این است، طی این طرح حداقل 130 خانه تاریخی و تعداد بسیار زیادی مدرسه ،حمام و بنای تاریخی از بین می‌رود. به عنوان نمونه مسجدو حمام توکلی با قدمت 400 ساله داخل آن طرح از بین می‌رود. این درحالی است بسیاری از اطلاعات در بطن خود بافت تاریخی، در بدنه‌ها ، معابر، واحدهای همسایه، مراکز محلات و بازارچه‌ها نهفته است. زمانی که این مراکز را تخریب می‌کنیم، این مفاهیم نیز از بین می‌روند در حالی که هیچ نوع تحقیق ، پژوهش و مستندنگاری روی آنها انجام نشده است.
 
گل گلی ماجرای تخریب 570 هزار متر مربع از بافت تاریخی شیرازرا در دهه ی اخیر دخالتهای مختلف خارج از حوزه میراثی این بافت دانست به طوری که در محلاتی چون بازارچه ی حاج رجب ویا حوض جارچی حضور خانه های تاریخی به تعداد انگشتان یک دست هم نمی رسد.
 
وی از بین رفتن 87 خانه ی تاریخی و چندین حمام و مسجد با ارزش در پروژه ی بین الحرمین و پیامدهای مخرب فرهنگی، ترافیکی و اجتماعی را عدم رسیدگی امنیتی و بی توجهی به بافت تاریخی دانست و گفت: هم اکنون مشاغلی چون کتیبه دزدی و ارسی دزدی را در این محلات باب شده است و هویت شهر را روز به روز کمرنگ تر می سازد به طوری که با حذف نگرش اقتصاد مابانه و تصمیمات نا بهنگام که صدها هزار بار از هر نوع بلایای طبیعی مخرب ترهستند می توان به حمایت و هدایت از این بستر تمدن ساز بشری پرداخت.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه