رویدادهای فرهنگی
برگزاری سومین جشنواره شاهنامهخوانی عشایر و آئینهای پهلوانی
- رویدادهای فرهنگی
- نمایش از سه شنبه, 21 ارديبهشت 1389 11:58
- بازدید: 6313
برگرفته از روزنامه اطلاعات
به گزارش خبرنگار ما، در نشست رسانهای سومین دوره این جشنواره که به مناسبت گرامیداشت هزاره جهانی شاهنامه و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی برگزار میشود، اردشیر صالحپور، عضو گروه فرهنگ عشایر فرهنگستان هنر و مشاور این جشنواره گفت: شاهنامه یکی از منابع و مآخذ گرانسنگ در شناخت و معرفت شناسی ایرانی است و در تاریخ ادبیات ایران هیچ کتابی به اندازه شاهنامه بر فرهنگ ایرانی تاثیرگذار نبوده است. یکی از اولین تاثیرات شاهنامه در اماکن ورزشی همچون زورخانهها و بر ورزشهای باستانی بوده است.
صالحپور افزود: وجه دیگر تاثیر شاهنامه بر فرهنگ ایرانی در مکانی همچون قهوهخانهها ظهور یافته است و این بار نقالی و شاهنامه خوانی در خوانشی جدید در قهوهخانهها متجلی میشود و وجه سوم که امسال به آن توجه ویژهای شده است تاثیر شاهنامه بر فرهنگ عشایر ایران است.
وی با اشاره به جشنواره سال گذشته که در آن به جنبه علمی و آکادمیک و پژوهشی بیشتر اهمیت داده میشد، گفت: برخلاف جشنواره سال گذشته، امسال به جنبههای نمایشی، موسیقایی و پهلوانی شاهنامه توجه خواهیم داشت و برای جشنواره امسال شاهنامه خوانی دو بخش اساسی پیشبینی شده است.
علاوه بر بخش ورزشهای پهلوانی از ایلهای مختلف ایرانی همچون ایل قشقایی، ایل کهگیلویه و بویراحمد، لکها، کردها، ایل خراسانی و ایل بوشهری همچون تنگستانیها و دشتستانیها دعوت شده است تا به معرفی سبکهای مختلف شاهنامه خوانی عشایر بپردازیم و در کنار آن موسیقی حماسی عشایر را نیز مورد توجه قرار دهیم.
صالحپور در پایان تصریح کرد که در این جشنواره قرار است از ابوالقاسم دهقان، از شاهنامهخوانان ایل بختیاری تجلیل شود.
فرهاد طلوعکیان؛ دبیر فدراسیون پهلوانی و زورخانهای هم در ادامه نشست به تشریح برنامههای فدراسیون در جشنواره شاهنامهخوانی عشایر و آئینهای پهلوانی پرداخت و گفت: تصمیم گرفتیم تا در این جشنواره از حضور مرشدان منتخبی استفاده کنیم که در جشنواره مرشدان از سوی هیات داوران موفق به دریافت «سردم زرین» شدهاند؛ مرشدانی چون مرشد علیرضا حجتی از یزد، مرشد علی ناری از سبزوار، گروه سازهای کوبهای به سرپرستی مرشد پوریا حسیننژاد از کرمان و گروه مرشدان کردستان که ساعت 10 در سالن ایران فرهنگستان هنر به اجرای برنامههای خود میپردازند.
یاسر موحدفرد؛ دبیر کل بنیاد فردوسی هم با اشاره به ثبت هزاره جهانی پایان سرایش شاهنامه گفت: در سال هزاره شاهنامه 25 نفر از چهرههای سرشناس هنر پژوه و ایرانشناس از ایران و افغانستان به عضویت بنیاد درآمدهاند.
مسعود ناصری؛ سرپرست موسسه فرهنگی هنری صبا نیز اظهار داشت: همزمان با فرهنگستان هنر درگرامیداشت شاهنامه فردوسی، موسسه صبا نیز از چهار سال پیش تاکنون به برگزاری نمایشگاههای آثار تجسمی مربوط به شاهنامه اقدام کرده است.
ناصری همچنین از رونمایی گنجینه آثار تصویرسازی کانون پرورش فکری توسط استادانی چون بهرام خائف، نورالدین زرینکلک، علیاکبر صادقی، فرشید مثقالی، سیروس راد و بهزاد نجومی خبر داد. این آثار مرتبط با شاهنامه فردوسی تصویرسازی شدهاند.
ناصری از نمایش نقاشیهای قهوهخانهای مربوط به شاهنامه که اغلب توسط منصور وفایی نقاشی شدهاند و همچنین نمایش آثار چاپ سنگی دوره قاجار از مجموعه خانواده کازرونی که تاکنون دیده نشدهاند، خبر داد.