نامآوران ایرانی
هنرمندانی كه در سال 88 به سرایی دیگر شتافتند
- بزرگان
- نمایش از پنج شنبه, 05 فروردين 1389 23:12
- بازدید: 2481
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه فرهنگی و هنر ـ سال 1388 هم با همه خوبی ها و بدی هایش روبه پایان است. در این واپسین روزهای سال،به قول نیما«یاد بعضی نفرات،روشنم می دارد» آنهایی كه از زمین برخاستن و دوباره ایستادن و لذت بردن از زندگی را به ما آموختند.آنان كه آهنگی تازه نواختند و نقشی تازه بر بوم زندگی كشیدند.
سومین روز از سال 88 با «حادثه در شهر عروسكها» آغاز شد و اردشیركشاورزی هنرمند عرصه تئاتر كشور و آفریدگار نمایش های عروسكی چون « هادی و هدی»، «علیبابا و چهل دزد بغداد»، «حسنیو لوبیای سحرآمیز»، در سن 63 سالگی بر اثر سرطانریه از دنیا رفت.
پیمان ابدی،بدلكار سینما و تلویزیون ایران نیز 16 اردیبهشت ماه و در زمان فیلمبرداری یك فیلم بر اثرحادثه جان باخت.
خرداد این سال،پروین سلیمانی،بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون كه در آثاری چون « شازده احتجاب»، «بوف كور»، «كندو»، «گوزنها»، «غزل»، «آشیانه مهر»، «شبح كژدم»، «بگذار زندگی كنم»، «آن سوی آتش»، «سرب»، «زمان از دسترفته» و...بازی كرده بود درگذشت.
مهین بزرگی،پیشكسوت دوبله نیز 23 خرداد ماه از دنیا رفت. این هنرمند از سال 1335 دوبله را بطور حرفهایآغاز كرد و از قدیمیترین گویندگان زن ایران به شمار میرفت. تابستان 88،فرخ لقا هوشمند و سیف الله داد از دنیا رفتند.هوشمند،سابقه حضور در بیش از 70 فیلم سینمایی را داشتكه از میان آنها میتوان به «شب قوزی»، «خواستگار»، «كلاغ»، «باشو غریبه كوچك» ،« شكار خاموش»، «افسانه آه»، «دو نفر و نصفی»، «مسافران»، «همسر»، «بلوف»، «كلاهقرمزی و پسر خاله»، «سفر»، «شراره» و «رقص شیطان» نام برد.
سیفالله داد نیز ،خالق فیلم سینمایی« بازمانده» و معاون امور سینمایی وزارتفرهنگ و ارشاد اسلامی در سالهای 1376 تا 1379 بود و دوران طلایی برای سینمایایران رقم زد و علاوه بر مدیریت، در ثبت آثار ماندگاری چه در مقام كارگردان و چه درعرصهی تدوین و تهیهكنندگی در سینما حضور داشت كه میتوان از «بچههای طلاق»،«ابلیس»، «هور در آتش»، «در مسلخ عشق»،«از كرخه تا راین» نام برد.
اما آبان سال سپری شده،نیكو خردمند،جمشید لایق،مسعود رسام،امیر قویدل و عباس شباویز از دنیا رفتند.نیكو خردمند اوایل آبان ماه با نقشهای ماندگارشبرای همیشه از سینمای ایران رفت تا نقشهای ماندگارش را دیگر تكرار نكند. نیكو خردمند 27 شهریور ماه در جشن خانه سینما موردتجلیل قرار گرفت و دو ماه بعد درگذشت.
وی كار بازی در سینما را از سال 1369 با فیلم« پرده آخر» به كارگردانی «واروژ كریم مسیحی» آغاز كرد كه اولین نقش آفرینی او درسینما سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم زن در نهمین جشنواره فیلم فجر را برایشبه ارمغان آورد و در فیلمها و سریالهای چون «كاغذ بیخط»، «دزدان مادربزرگ»،«خاكآشنا»،«خانه خلوت»،«مسافران» و... در خاطرهها ماند.
محسن آراستهنیا بازیگر،علی خدابخشی عضو خانه سینما، مسعود جلالینژاد مستندساز تلویزیون، احمد احمدپور پیرسرایی عضو انجمنصدابرداران سینمایی ایران، غلامرضا خضوعی تدوینگر سینما، شهیندخت بهزادی طراح صحنهسینما، محمدرضا فرحی كرمانشاهانی مدیر فیلمبرداری نیز در سال 88 از هنرمندان عرصهتئاتر و سینمای ایران بودند كه از دنیا رفتند.
و اما جمعی از هنرمندانعرصههنرهای تجسمی نیز در سال 88 به دیار باقی شتافتند. فروردین ماه سال 88 با خبر درگذشت «پرویز ملکی» مدیر نگارخانه «هما» سپری شد.
دو ماه بعد از آن ،20 خرداد ماه خبر درگذشتناگهانی «محمد امین میر فندرسكی»،پدر معماری ایران منتشر شد. او كه فارغ التحصیل دانشکده معماری دانشگاه دولتیفلورانس ایتالیا بود و تجربه آموزش در دانشکدههای انگلستان، ایتالیا و ایران را دردورههای متناوب با خود داشت بهعنوان موثرترین شخص در تحول آموزش معماری ایرانشناخته میشود و بنا به نظر کارشناسان آموزش معماری ایران، تغییر روش آموزشیدانشگاهی معماری ایران قبل از دهه پنجاه به روش نوین مدیون تلاشهای اوست.
اما تیر ماه با خبر درگذشت «مجتبی تكین»؛ عكاسخبری همراه شد. او كه متولد 1348 بود و دبیری بخش عكس خبرگزاری مهر و روزنامه تهرانتایمز برعهده داشت بر اثر سانحه رانندگی در گردنه حیران از دنیا رفت.
وبهجت صدر؛نقاش مدرنیست نیز غروب روز دوشنبه - 19مرداد ماه - در جنوب فرانسه از دنیا رفت. صدر،همدوره سهراب سپهری بود. او در سال 1327وارد دانشكده هنرهای زیبا و در سال 1333به عنوان شاگرد اول از آنجا فارغ التحصیل شدو جوایز بسیاری را از بینالهای هنری دریافت كرد.
نصرتالله معین؛هنرمند خوشنویس روز چهارم مهرماهدر گذشت. نصرتالله معین دارای درجه استادی از انجمن خوشنویسان ایران بود. نورالدین فریور نیز هنرمند دیگری از عرصه خوشنویسیبود كه 16 آبان ماه پس از دو سال تحمل بیماری بر اثر سكته مغزی از دنیا رفت.
مهدی سحابی مترجم، نقاش و داستاننویس هم در سن 66سالگی ، روز دوشنبه 18 آبانماه بر اثر سكته در پاریس درگذشت.سحابی را همگان با ترجمه اثر معروف «مارسل پروست»یعنی رمان هشتجلدی «در جستوجوی زمان ازدسترفته» میشناسند. او متولد سال 1322در قزوین بود و پس از طی دورهی دبیرستان در شهر تهران و ورود به دانشكدهی هنرهایزیبای دانشگاه تهران در رشتهی نقاشی، با گذشت مدتی، تحصیل را نیمهكاره رها كرد وبرای تحصیل در رشتهی كارگردانی سینما به ایتالیا رفت. تسلط او به زبانهایایتالیایی، فرانسوی و انگلیسی سبب شده بود كه نویسندگان متفاوتی را به ایرانیهامعرفی كند.
25 دی ماه 88 ،خبر درگذشت بهمن جلالیهنرمند عكاس، همه را در بهت فرو برد. جلالی در سن 65 سالگی به دلیل بیماری از دنیا رفت. بهمن جلالی فارغالتحصیل رشته علوم سیاسی و اقتصاد است و عكاسی را بهشكل تجربی آموخته است. او مدت كوتاهی پس از پایان جنگ ایران و عراق باآژانس خبری سیپا همكاری كرد، ولی خیلی زود بهخاطر آنچه خود او علاقه به عكاسیمستند مینامید این همكاری را قطع كرد. جلالی همواره علاقه داشت، كار خود را به سبكعكاسی آماتور نزدیك كرده و از سبكها و قواعد عكاسی حرفهای دوری كند. محسن ابراهیم هنرمند كاریكاتوریست و مترجم نیز روزجمعه 30 بهمنماه بر اثر سكتهی قلبی در سن 58 سالگی درگذشت.