زیست بوم
خط لوله گاز با عرض 16 متر از کریدور سابق در جنگلهای دنا می گذرد
- زيست بوم
- نمایش از شنبه, 29 خرداد 1389 06:41
- بازدید: 2621
به گزارش خبرنگار مهر، بعد از آنکه 25 هزار اصله درخت و درختچه بلوط در "سینه نمک" منطقه حفاظت شده دنا به دست مجریان پروژه گذر خط لوله گاز عسلویه به مرکز و شمال ایران قطع و با شکایت سازمان محیط زیست پروژه بعد از طی مسیر هفت کیلومتری متوقف شد جلیل بادام فیروز به خبرنگار مهر گفت: خبر تایید گذر خط لوله گاز از منطقه دنا صحت دارد ولی نه از مسیر جدید بلکه در مسیری که قبلا لوله های گاز عبور کرده است.
رئیس سازمان محیط زیست کشور بعد از توقف فعالیت انتقال خط لوله گاز از دنا بر عدم عبور این خط لوله از جنگلهای دنا تاکید کرده و گفته بود که این سازمان برای گذر خط لوله گاز از مسیر قبلی در جنگلهای حفاظت شده دنا اصرار دارد و تا مجوز از طرف سازمان محیط زیست صادر نشود کار متوقف شده و خط لوله گاز از جنگلهای دنا عبور نخواهد کرد.
مدیرکل اداره محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: بعد از اینکه گزارش ارزیابی زیست محیطی و همین طور گزارش ریسک پروژه به سازمان محیط زیست ارائه و در نشستهای تخصصی مطرح شد بازنگری کلی و کارشناسی میدانی این پروژه از طرف سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت نفت و مهندسین مشاور محیط زیست برای سه مرحله انجام شد.
بادام فیروز اضافه کرد: بعد از انجام بررسیها قرار شد این خط لوله به عرض 16 متر در کنار مسیرهای سابق که در سالها گذشته از این منطقه گذشته بود عبور کند و مسیر پیشین که گاهی تا عرض 60 متر جنگلها را تخریب کرده بود کنار گذاشته شد.
این مقام مسئول در اداره محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد همچنین به پنج کیلومتر انتهای مسیر خط لوله در جنگلهای دنا اشاره کرد و گفت: اگر بخواهیم پنج کیلومتر آخر را در کنار مسیر قبلی عبور دهیم دوباره باید تخریب تازه صورت گیر د که برای جلوگیری از تخریب جدید در همان مسیر تخریب شده لوله گذاری انجام می شود.
بادام فیروز طول مسیر گذر لوله گاز از جنگلهای دنا را 25 کیلومتر عنوان کرد و افزود: این مسیر از کریدور سابق که در سالهای قبل و بعد از انقلاب تجربه گذر لوله های گاز را دارد عبور خواهد کرد و تلاش می شود با عرضی زیر 16متر عبور کند و طی قراردادی مقرر شده که به اندازه همین مسیر در مناطق بایر استان جنگل کاشته شود.
قطع درختان مسیر انتقال خط لوله گاز در دنا با مجوز اداره منابع طبیعی و مصوبه کمیته فنی استان انجام شده بود و وسعت تخریب درختان بلوط در حاشیه رودخانه "خرسان" در منطقه حفاظت شده دنا حدود 5/3 کیلومتر با عرض حداقل 30 متر و حداکثر 60 متر بوده که با ممانعت محیط بانان اداره کل محیط زیست و حکم قضائی از ادامه عملیات احداث این خط لوله جلوگیری شد.
کریدور سابق در منطقه حفاظت شده دنا از گردنه "میمند" می گذرد که دو خط انتقال گاز در سالهای قبل از انقلاب و یک خط لوله گاز در دهه 70 را تجربه کرده است. مستندات نشان می دهد که این خط لوله نه تنها از مسر کریدور قبلی و تجربه شده گذر نکرده که کریدوری تازه در خط الرس تپه کوهها و در کنار رودخانه "بشار" انتخاب شده است.
با این حال بعد از افشای دستور مجوز تخریب جنگلهای بلوط دنا از سوی مدیرکل اداره منابع طبیعی استان، این مدیرکل استانی به دستور مقامات بلند پایه سازمان جنگلها و مراتع کشور از کار برکنار شد. این در حالی بود که اداره منابع طبیعی استان هیچ مسئولیتی در قبال مدیریت و اجازه صادر کردن دستور تخریب این منطقه حفاظت شده را نداشته است.
پیش از این خبرگزاری مهر در گزارشهای متعددی از تخریب گسترده و بدون مجوز و ارزیابی زیست محیطی جنگلهای دنا انتقاد کرده بود و در گزاشهای تصویری و خبری خواستار توقف فعالیت غیر قانونی و برخورد قضایی با تخریبگران محیط زیست کشور شده بود.