زیست بوم
از شکار خرگوش و لاکپشت تا ریشهکن کردن سبزیجات کوهی - غارت طبیعت در کهکیلویه و بویر احمد
- زيست بوم
- نمایش از سه شنبه, 19 ارديبهشت 1391 05:29
- بازدید: 4990
طبیعت استان کهگیلویه و بویراحمد رویشگاه بیش از1500 گونه گیاهی است که 475 گونه گیاهی از این مجموع خوراکی انسان است. اما با فرارسیدن فصل بهار و روییدن انواع گیاهان و سبزیجات کوهی هجوم سودجویان و غارتگران طبیعت به مناطق بکر و دست نخوره این استان آغاز میشود. به گونهای که بر اساس آخرین آمارها در فصل بهار بیش از 4 تن انواع گیاهان کوهی از این منطقه برداشت و در بازارهای شهرها و استانهای همجوار به فروش میرسد.
تسوق ماست اند هاربر السعودية أونلاين مع تخفيضات 25 - charles barkley nike shoes for sale cheap jordan , نمشي - 75% | Women's Nike Air Max 270 trainers - Latest Releases
خبرگزاری میراث فرهنگی – گروه محیط زیست ـ کهکیلویه و بویر احمد در قسمت جنوبی رویشگاه زاگرسی، یک میلیون و 724 هزار و 100 هکتار از عرصههای جنگلی و مرتعی را در دل خود دارد و با اقلیمی چهار فصل منطقه حفاظت شده دنا را که به عنوان رویشگاه زیست کره در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده نیز در دل خود دارد، با این حال حتی حفاظت شده بودن این منطقه هم مانع از دست درازی به آن نشدهاست.
گیاهان دارویی و سبزیجاتی که روزانه در نبود گشتهای حفاظتی منابع طبیعی از مناطق کوهستانی و طبیعی این استان برداشت میشود بازار پر رونقی در پیادهروهای شهر یاسوج و دیگر شهرهای استانهای همجوار به راه انداخته است. این برداشت بیرویه، علاوه بر ازبین بردن پوشش گیاهی، خطرات نابودی زیست بوم منطقه را نیز فراهم کردهاست.
«جمال اکوانیان»، فعال اجتماعی در این استان که در روزهای گذشته به بخشهایی از عرصههای طبیعی کهگیلویه و بویراحمد سفر کرده بود با توصیف حجم بالای دستبردی که به منابع طبیعی این منطقه وارد میشود به CHN میگوید: «دو روز پیش در منطقه سرچنار و نرماب در کیلومتر 35 جاده پاتاوه به دهدشت در استان کهگیلویه و بویراحمد در پایین دست ارتفاعات با خیل عظیمی از ماشینهای سواری و وانت مواجه شدم که مشغول حمل و نقل افرادی بودند که از برداشت سبزیجات و قارچ کوهی بر میگشتند. حجم ترافیک در این مسیر کوهستانی و طبیعی آنقدر بالا بود که از ترافیک خیابانهای وسط شهر مرکز استان هم بیشتر بود. همه این جمعیت هم از جنگ با طبیعت برمیگشتند.»
وسایل نقلیهای که از برداشت سبزیجات و قارچ کوهی از ارتفاعات بر میگردند
به گفته او وسایل نقلیهای که در عکس این گزارش هم دیده میشود زنان و کودکان را از روستاها با خود آورده و برای برداشت قارچ و سبزیجات کوهی به ارتفاعات میفرستند، پس از برداشت نیز همانجا این محصولات را با قیمتهای پایین از آنها خریداری کرده و برای فروش با قیمت بالاتر به شهر میبرند.
وی در پاسخ به سوالی پیرامون اینکه آیا گشتهای منابع طبیعی در این منطقه حضور داشتند اینگونه پاسخ داد: «مدتی که من در این منطقه حضور داشتم و 10ها ماشین پر از مسافر و لبریز از گیاهان دارویی و قارچ کوهی از ارتفاعات پایین میآمدند هیچ چیز و هیچ کَس جلودارشان نبود، حتی دریغ از یک مامور منابع طبیعی عکسی که از لحظه عبور و مرور این ماشینها گرفتم مربوط به یک لحظه است در حالی که ساعتها پیش و پس از ثبت این تصویر تردد در این جاده به همین شکل بود.»
اکوانیان در رابطه با نحوه برداشت گیاهان دارویی و غارت منابع طبیعی استان نیز گفت: «افرادی که من دیدم نه تنها گیاهان دارویی اعم از "زرابی"، "کاسنی" ،"کرفس"، "آنغوزه"، "بن سرخ"، "ریواس"، "بیلهر"، "قارچ"، "تره"، "موسیر"، "کنگر"و "جاشیر" را از کوهها برداشت کرده بودند بلکه انواع جانوران مانند خرگوش و لاک پشت کوهی را هم شکار کرده و با خود از کوه پایین آورده بودند، در یک مورد فردی که دو خرگوش کوچک را با تفنگ ساچمهای کشته بود و با افتخار آنها را از گوشهایشان آویزان کرده بود وقتی اعتراض کردیم با ما درگیر شد. علاوه بر این برخی افراد هم تعدادی لاک پشت را از این مناطق با خود آورده بودند.»
کارشناسان منابع طبیعی معتقدند بسیاری از گیاهان خوراکی و دارویی در این استان بدون آنکه به مرحله گل دادن برسند برداشت شده و همین امر موجب انقراض و نابودی کامل نسل آنها شدهاست.
به گفته اکوانیان به عنوان مثال گیاه خوراکی جاشیر که در سالیانی نه چندان دور بسیاری از مناطق سردسیری استان میروئید به دلیل همین برداشتهای بیرویه به صورت کامل از بین رفته و هم اکنون فقط در یک منطقه از استان در ارتفاعات کوه لار در شهرستان گچساران دیده میشود.