دیدهبان خلیج فارس
هشتمین همایش ملی خلیجفارس در جزیره کیش برگزار شد
- ديده بان خليج فارس
- نمایش از چهارشنبه, 20 ارديبهشت 1391 06:42
- ناهید زندی
- بازدید: 6631
گزارش و عکس: ناهید زندی
هشتمین همایش ملی خلیجفارس که در جزیره زیبای کیش برگزار شد؛ در حالی آغاز به کار کرد که کشورهای حاشیۀ این آبی بیکران همچنان بر ادعاهای واهی خود مبنی بر تحمیل نامی ساختگی بر خلیج فارس پافشاری می کردند و جرایر سه گانه ایرانی و ادعای سیاستمداران اماراتی بار دیگر در عناوین خبرها قرار گرفته بود.
در این همایش که با همکاری مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران وسازمان منطقه آزاد کیش در روزهای 11 و 12 اردیبهشت ماه 1391 برگزار شد، علاوه بر تاکید بر ماندگاری این نام جاوید در چندین محور علمی مقالاتی ارائه شد.
روز نخست این همایش با خواندن پیام مهندس علیرضا عامری (مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش) به وسیله حجت الاسلام زکریایی آغاز شد. در این پیام آمده: " برپایی هشتمین همایش ملی خلیج فارس با حضور اندیشمندان، پژوهشگران و اساتید محترم دانشگاه راهکار مناسب و ارزشمندی در جهت تکریم نام بلند خلیج فارس است.
جزیره زیبای کیش از همجواری با خلیجفارس زیبا به خود میبالد و مسئولان و مردم این منطقه با خوشحالی وافر میزبانی فعال از نخبگان حوزه خلیج فارس را افتخاری بزرگ برای خود میدانند..."
سخنران بعدی دکتر محمد حسین یادگاری، رئیس جهاد دانشگاهی بود. ایشان ضمن سپاسگزاری و قدردانی از دست اندر کاران همایش یادآور شد این همایش کاری است برای اثبات خلیج فارس که کار علمی برای اثبات نام خلیج فارس بسیار خوب و ماندگار است...
وی گزارشی کوتاه از چگونگی تشکیل جهاد دانشگاهی و فعالیت 32 ساله این نهاد بیان کرد و از تشکیل دبیرخانه دائمی همایش ملی خلیجفارس در کیش خبر داد.
حجت الاسلام علیدادی، امام جمعه کیش نیز با بیان دلایل اهمیت خلیج فارس پاسداری از نام این دریا را تاکید کرد. وی افزود: "سه مسئله برای هر انسانی به ویژه برای ما که در ایران اسلامی زندگی میکنیم خیلی مهم است. نکته اول دانستن تاریخ جهان است، نکته دوم دانستن تاریخ ایران و نکته سوم دانستن تاریخ اسلام. بحث خلیج فارس در تاریخ و جغرافیای ایران و اسلام بسیار مهم و منشا بسیاری از تغییرات و تحولات است. با توجه به اینکه در تاریخ هر جا از این دریا نام برده شده درکنار آن از "پارس "نام رفته است؛ دریای پارس، خلیج فارس ، بحر پارس و...
نکته دیگر اینکه تاریخ ما در جای جای این خلیج همیشه فارس در طول تاریخ ایران رشادتها و مردانگیهایی دیده، لذا دلایل متعددی وجود دارد که اولا خلیجفارس همیشه خلیج فارس و ماندگار خواهد بود و ثانیا همواره برای ما بسیار ارزشمند و مهم است."
گزارش تصویری از مراسم رونمایی از تمبر خلیجفارس در جزیره کیش - اردیبهشت 1391 |
چهارشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۱۰:۰۶ |
عکس: ناهید زندی با همکاری مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران وسازمان منطقه آزاد کیش هشتمین همایش ملی خلیجفارس در روزهای 11 و 12 اردیبهشت ماه 1391 برگزار شد.
|
دکتر نامجو دبیر همایش با ارائه گزارشی از روند این همایش به چرایی شکل گیری اندیشه برگزاری آن که از سال 1384 آغاز شد پرداخت و از دو رویکرد عمده آن سخن گفت: "نخستین رویکرد معرفی مزیتهای بیشمار خلیج فارس است و دومین رویکرد بر نام خلیجفارس تاکید میکند. که این همایش از سال 1384 تا 1391 هرساله برگزار شده است."
وی افزود: این همایش امسال در 7 محور تعریف شده است: جغرافیا و محیط زیست، اقتصاد و گردشگری، فن آوریهای نوین، فرهنگ و هنر ومعماری، تاریخ و باستان شناسی، موضوعات اجتماعی و سیاسی. که امسال دو محور فنآوریهای نوین و تاریخ و باستان شناسی افزوده شده است."
ایشان در ادامه به چگونگی گردآوردن مقالات اشاره کرد که فراخوان مقاله از دی ماه 1390 آغاز و تا 15 اسفند 270 مقاله به دبیرخانه ارسال شد:
-62 مقاله در حوزه جغرافیا و محیط زیست که 22 درصد کل مقالات را شامل میشد.
-62 مقاله درباره مسایل اجتماعی و سیاسی شامل 22درصد مقالات ارسالی بود.
-51 مقاله در حوزه تاریخ و باستان شناسی که 18 درصد را در بر می گرفت.
-41مقاله درحوزه گردشگری شامل 15درصد کل مقالات بود.
-26مقاله درباره فرهنگ، هنر و معماری که حدود 6/9 درصد را شامل می شد.
-16مقاله در حوزه اقتصاد 9/5 مقالات را شامل می شد.
- 11مقاله درحوزه فن آوریهای نوین شامل 4 درصد مقالات بود.
وی به داوری مقالات و چگونگی انتشار آنها نیز اشاره کرد: 9 مقاله در پنلهای تخصصی ارائه خواهد شد که سه مقاله به عنوان مقالات برگزیده انتخاب خواهد شد. 19 مقاله در کتاب همایش چاپ شده که فردا رونمایی خواهد شد و 29 مقاله هم در سی دی خواهد آمد که آنهم فردا رونمایی خواهد شد.
دکتر نامجو از تفاهم نامهای که بین جهاد دانشگاهی و سازمان منطقه آزاد کیش به امضا رسیده است نیز سخن گفت. موضوع این تفاهم نامه تاسیس دبیرخانه دائمی همایش ملی خلیج فارس در کیش است که نخستین کار این دبیرخانه برگزاری هشتمین همایش ملی خلیج فارس است. وی افزود: «علاوه بر آن دبیرخانه دو برنامه مشخص دیگر را هم در دستور کار دارد که سال آینده آغاز خواهد کرد. یکی موضوع بینالمللی شدن همایش و دیگری بیان برخی دیگر از مزیتهای خلیج فارس که باید در این همایش به آنها پرداخته شود، که یکی از عمده ترین آنها بحث انرژی خلیجفارس است که نفت و گاز که در دنیا یگانه است، ما میتوانیم پنلهایی درباره انرژی را نیز در کنار دیگر پنلها داشته باشیم تا پنلها پربارتر شود. مسئله مهم دیگر اقتصاد، صنعت و تجارت خلیجفارس است که میتوانیم پنل صنعت راهم داشته باشیم و اگر قرار است مزیتهای خلیج فارس را بررسی کنیم همه وجوهش را بررسی کنیم.»
در ادامه همایش، پس از افتتاح "نمایشگاه اسناد و مدارک خلیج فارس" که نقشههای تاریخی کهن و نمونههایی از اسناد مربوط به خلیج فارس را در خود جای داده بود، حاضران از نمایشگاه بازدید کردند. همچنین از نمایشگاه معرق استاد صیادی که در محل همایش برپا بود دیدار کرده و با کارهای این هنرمند آشنا شدند. پس از آن برنامه با سخنرانی دکتر نسرین معظمی، با عنوان "تولید بیوانرژی فرصتی جهانی برای خلیج فارس" ادامه پیدا کرد.
شاید یکی ازبخشهای جالب همایش که سبب شد حضار از جدیت سخنرانیها فاصله بگیرند، اجرای موسیقی به وسیله روزبه نعمت اللهی بود که با آهنگهای وطنی شوری بر انگیخت:
" ایران خاک دلیران
ایران غرش شیران
ایران همیشه جاویدان...
ایرانی پهلوان
ایرانی مهربان
ایران وطن من..."
..........................
"قسم بر سنت و آیین و ایمان
که .... تقدیمت ایران
که تا من زنده ام دنیا بداند
خلیج فارس ،خلیج فارس ماند
که تا من زنده ام و زندگی هست
همانا فارس پسوند خلیج است ..."
دکتر جواد صفی نژاد استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر بنیاد ایران شناسی درباره «خلیج فارس و کیش در نقشههای دوره اولیه اسلامی» سخن گفتند. ایشان از نقشه بطلمیوس آغاز کردند که در سده دوم میلادی کشیده شده و در آن نقشه خلیجفارس به وضوح تصویر شده بود که این نقشه از میان رفته است. ولی در قرن دوم هجری دانشمند عرب «کندی» به کمک شاگرد ایرانیش «سرخسی» یک کپی از روی نقشه بطلمیوس ترسیم میکنند. در سال 977 هجری فرد دیگری یک کپی از آن نقشه تهیه کرده که در موزهای در اروپا نگهداری میشود و در این نقشه به وضوح با خط قرمز نوشته شده" خلیج فارس" و در کنار آن نام بندر سیراف آمده است...
پس از سخنرانی دکتر صفی نژاد، قسمت نخست مستند «زیر آبهای خلیج فارس» با حضور و سخنرانی کارگردانش به نمایش درآمد. آقای کاظم بایرام بخش درباره این مستند گفت: «اکنون که شاهد آن هستیم که خلیج فارس مورد تهاجم فرهنگی قرار گرفته، من یک روز به خود آمدم و با خود گفتم بنده به عنوان مستند ساز چگونه میتوانم دینم را به میهنم ادا کنم، به همین سبب در سال 1992 م با تیمی به کیش آمدم و اولین مقاله را درباره میهن عزیزم با عنوان «هزار و یک شب زیر آبهای خلیجفارس» نوشتم...
واپسین سخنران نشست، محمد عباسپور فرماندار جزایر سه گانه، سخنرانی خود را با عنوان "جزایر سه گانه ایران: تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی" ارائه داد. ایشان به نکته جالب توجهی درباره تحریف نام خلیجفارس اشاره کردند: زمانی بود که کشورهای حاشیه خلیج فارس برای جهانیان ناشناخته بودند و آنها برای اینکه نشانی خود را بدهند در مراسلات پستی خود زیر نام کشور خود نام " خلیج فارس را آوردهاند.
ایشان چند نمونه از مهرهای پستی کویت، بحرین و دبی را که در آن نام خلیج فارس آمده را به نمایش گذاشتند و سپس از خلیج فارس و خلیج عرب ( دریای مکه،دریای سرخ) گفتند و از تفاوتهایی که تحریف کنندگان نام خلیج فارس از آن غافلند! حال آنکه خلیج عرب هیچ ارتباطی به دریای پارس ندارد...
ایشان همچنین از نام «بوموسی» سخن راندند و اینکه این نام پارسی به معنای بوم سبز است و ارتباطی به موسی ندارد...
پس از سخنرانی ایشان برنامه برای صرف نهار و استراحت موقتا متوقف شد و پس از آن با پنلهای تخصصی ادامه یافت.
پایان بخش روز نخست همایش گشت دریایی و صرف شام در کشتی بود. ایستادن بر روی آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس و نسیمی که به چهره آدمی میخورد، لذتی که سبب میشد حتی برای لحظهای نخواهی بپذیری این پهنه زیبا نامی دیگر داشته باشد، لذتی که تو را به وا میداشت با خودت عهد ببندی که برای همیشه داشتنش از هرچه داری بگذری ... یاد کسانی در دلت زنده می شد که برای ذره ذرۀ این آب و خاک از جان خویش گذشتهاند...