زیست بوم
غار نخجیر نیازمند مدیریتی حرفه ای
- زيست بوم
- نمایش از شنبه, 04 ارديبهشت 1389 06:50
- بازدید: 4470
به گزارش خبرنگار مهر در اراک، پسوند 70 میلیون ساله برای غار نخجیر استان مرکزی تا حدودی برای مسئولان استان مرکزی زحمت آفرین است چرا که گردشگری که برای دیدن این غار می آید انتظار دارد با گردانندگانی حرفه ای برای غار روبرو شود ولی آیا بازدیدکنندگان نوروزی چنین برداشتی از زحمت دست اندرکاران غار داشته اند؟
اولین انتظار از مسئولان استان است که با تربیت گروهی حرفه ای، اداره این غار را به گروهی که آگاهی کاملی نسبت به سابقه آن دارند، بسپارند.
برخی گردشگران در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک، نواقص اداره ای غار را برشمردند.
اولین انتظار آنها توجه به گردشگر و ایجاد فضایی دلپسند برای آنهاست.
چراغ ها را خاموش می کنیم
یکی از گردشگران در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک گفت: با وجود پرداخت سه هزار تومان بابت بلیط غار نتوانستم به طور کامل از غار دیدن کنم زیرا ساعت از 16 که گذشت، راهنما اصرار داشت هرچه زودتر غار را ترک کنیم زیرا چراغ ها بعد از ساعت چهار خاموش می شدند.
وی افزود: گرچه من از غار بیرون آمدم اما در مسیر گردشگران وارد غار می شدند و این نوع برخورد نامناسب است.
زخم هایی بر بدن غار
یکی دیگر از بازدیدکنندگان راه اندازی بازدید از این غار را فرصتی برای دیدن یکی از نشانه های خداوند و زیبایی های بکر طبیعت دانست و گفت: با اینکه حرفهای زیادی در مورد اهمیت قندیل ها و مرجانهای غار شنیده بودم حفاظت درستی از غار نمی شد و برخی بازدیدکنندگان بدون آگاهی از اهمیت غار مشغول کندن سنگ های غار بودند.
وی افزود: این وظیفه گردانندگان غار است که از آن حفاظت کنند و بازدیدکنندگان را از آسیب رساندن به بدنه غار بازدارند.
وی غار را به موجود زنده ای تشبیه کرد که هر ضربه و شکستن دیواره و سنگهای آن، زخم زدن به بدن غار و کم کردن عمر آن است.
وی از مسئولان استان خواست ضمن تبلیغ راه اندازی غار، مردم و گردشگران را نسبت به حفاظت از غار آگاه کنند و تبلیغات خود را به این سمت سوق دهند.
تعداد کم راهنماها و نگهبانان
تا قبل از راه اندازی غار نخجیر استان مرکزی، سخن از ایجاد دیوار شیشه ای برای حفاظت از دیواره غار که انبوهی از مرجان و کریستالهای شفاف آن را فراگرفته است، بود و حال پس از چند سال، در راه اندازی غار کمترین توجه به حفاظت آن شده است.
گرچه هم اکنون برای ورود به غار و ارائه بلیط سختگیری می شود ولی داخل غار، نگهبانی برای تذکر نسبت به مراقبت از قندیل ها و آویزها و سنگهای مرجانی نیست به نحوی که می شود با همراه داشتن ابزار به تخریب سنگ ها پرداخت.
هر بیننده ای با ورود به غار متوجه تعداد کم حفاظت کنندگان از غار می شود و این امر چالشی برای اداره این غار 70 میلیون ساله است.
15 هزار نفر از غار نخجیر استان مرکزی دیدن کردند
در تعطیلات امسال و در اولین سال راه اندازی این غار بیش از 15 هزار گردشگر نوروزی از غار دیدن کردند.
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی در این باره با بیان اینکه این تعداد گردشگر از غار نخجیر استان مرکزی یکی از جاذبه های بی بدیل کشور و قابل مطرح در سطح جهانی است، افزود: با استفاده از سامانه های اطراف غار و با راه اندازی امکانات گردشگری و رفاهی می توان جذب گردشگر در این منطقه را تا چندین برابر افزایش داد.
محمد حسین فراهانی غار نخجیر را در کنار آثار مشهور استان از جمله خانه تاریخی امام، گردشگری محلات، بافت تاریخی نراق، موزه های استان را مهمترین جاذبه های استان دانست.
نشانی از غار در شهر نیست
وقتی برای دیدن غار عازم منطقه می شوی یافتن مسیر مورد نظر یک ریسک است و هیچ علامت، نشانه یا تابلویی برای راهنمایی گردشگران وجود ندارد این عدم نصب تابلو به حدی مشکل ساز است که حتی در اراک هم کسانی بودند که برای دین غار رفتند ولی موفق به یافتن مسیر نشده اند.
در واقع مسیر غار با ورود به فرعی در جاده نراق است و تنها راهنمای غار که شامل بیلبوردی در زمان گشایش غار است، می تواند راهنمای گردشگران برای رسیدن به غار باشد و البته گردشگرانی که موفق به دیدن غار شدند بهترین راهنمایان هستند.
گرچه تبلیغ مناسبی در اراک برای گشایش این غار و دعوت از گردشگران از این غار صورت گرفت و روزنامه ها، خبرگزاری ها و صدا و سیما، گزارشهای متعددی در این مورد تهیه و به نظر مردم در استان و کشور رساند، با این حال در دلیجان نراق که زداگاه این غار است نشانی از غار مشاهده نمی شود.
کشف 1200 متر از غار اعجاب انگیز نخجیر
وارد غار نخجیر که می شوی، صدای چکیدن قطرات آب در غار می پیچد و به طور طبیعی این صداها گردشگر را به یاد صحنه های ترسناک فیلمها می اندازد و هر لحظه منتظر دیدن حیوانی ترسناک یا ... اما واقعیت این است که در این غار هیچ موجود زنده ای نیست و آهک این غار تنها برای بدن انسان غیرمضر است و اجازه نمی دهد موجود زنده ای در آن زیست کند.
با وجود اینکه غار بر کوهی با نام کوه تخت آرمیده و منفذی به کوه ندارد با این حال هوای غار بسیار مطبوع است و تا انتهای غار می توانی در آرامش نفس بکشی و این موضوع یکی از اعجابهای غار است.
هنوز کارشناسی نتوانسته منافذ این غار را کشف کند و پیش بینی می شود غار دارای مسیر و نقشه ای پیچیده باشد.
فراهانی در ادامه این غار را که در حد فاصل بین دلیجان و نراق واقع شده، یکی از جاذبه های کم نظیر و پدیده های طبیعی استان مرکزی دانست و گفت: حدود هزار و 200 متر از مسیر اصلی این غار قبل از سال جدید برای گردشگران نوروزی آماده سازی شد و برای بهره برداری از سایر قسمتهای این غار از جمله دریاچه آن رد آینده ای نزدیک، برنامه ریزی شده است.
وی افزود: در محوطه غار امکاناتی چون پارکینگ، رستوران، اقامتگاه های موقت و سرویس بهداشتی با صرف دو میلیارد و 700 میلیون ریال اعتبار ایجاد شده است.
لزوم توسعه امکانات رفاهی اطراف غار
در روزهای ابتدایی کشف و ثبت غار، دعوای جدی میان شهروندان نراق و دلیجان بر سر نامگذاری این غار به نام یکی از شهرها صورت گرفت و هرکدام مدعی این غار بودند..
قرار بود برای راه اندازی امکانات رفاهی این غار برنامه ریزی و سرمایه گذاری شود و اکنون سالها پس از این دعواها هنوز سرمایه گذاری مناسبی در این زمینه صورت نگرفته است.
سرمایه گذاری هرچه زودتر و راه اندازی امکانات رفاهی درخواست بسیاری از بازدیدکنندگان است تا بتوانند با آرامش غار را ببیند و در کنار ان از جاذبه های منطقه که شامل، بافت تاریخی نراق، گردشگاه های محلات و حتی دیدنی های خمین است، بازدید کنند.
غار نخجیر فرصتی جهانی
ویژگی های این غار نه تنها برای توسعه گردشگری داخلی خود مناسب است بلکه از نظر طبیعی جزو غارهای نادر جهان است و با کمی تبلیغات و ایجاد زمینه های گردشگری می تواند جای خود را در بین گردشگران خارجی باز کند.
قرار گرفتن این غار در مسیر محلات، دلیجان و شهر زیبای نراق می تواند منطقه را به منطقه ای گردشگری در جهان تبدیل کند.
قرار گرفتن زادگاه امام در استان، داشتن شخصیت هایی مانند امیر کبیر و آثاری مربوط به آنان، غار نخجیر، آبگرم محلات و شهر هزار ساله نراق از جمله جاذبه های جهانی است و باید برای توسعه گردشگری این مناطق چاره ای اندیشید