یادمان
شکل شاه به صورت عمدی تخریب شد - سنگباران سروصورت بزرگان قاجاری در آمل
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- دوشنبه, 13 آذر 1391 10:21
- آخرین به روز رسانی در دوشنبه, 13 آذر 1391 10:21
- نمایش از دوشنبه, 13 آذر 1391 10:21
- بازدید: 4554
سر و صورت بزرگان و امرای همراه با ناصرالدین شاه در نقش برجسته 'شکل شاه' به صورت تعمدی و به وسیله سنگ تخریب شده است. این نقش برجسته در سال 1295 ه.ق. در تنگه بند بریده جاده تاریخی هراز به دستور شاه قاجار حجاری شده بود.
adidas team water bottles for sale craigslist 2017 | Latest Nike Air Force 1 Shadow Trainer Releases & Instant Drops , IetpShops , nike tiempo leather turf 2010
خبرگزاری میراث فرهنگی - گروه میراث: مهدی خلیلی باستان شناس با اعلام این خبر به CHN می گوید: "نقشبرجسته قاجاری در 60 کیلومتری جنوب شهر آمل در جانب غربی رود و جاده هراز و تونل وانا در کنار محور ارتباطی تهران به آمل در زمان ناصرالدین شاه و بدستور وی نقش برجسته سنگی زیبایی بر سینه کوه و مشرف به رود هراز کنده شده است. این نقشبرجسته در کنار راه ساسانی-اسلامی ساخته شده و پهنای نقشبرجسته 8 متر و درازای آن 4 متر است. در این حجاری ناصرالدین شاه سوار بر اسب در وسط بهمراه ده تن از امرای کشوری و لشکری در طرفین راست و چپ نشان داده شده است. "
این کارشناس ارشد باستان شناسی در ادامه می افزاید: " بر بالای سر این یازده تن القاب یا سمت آنان نوشته شده است. تاریخ ساخت براساس کتیبه به تاریخ 1295 هجری قمری ذکر شده است. دور تا دور این نقشبرجسته در حاشیه اشعاری در وصف ناصرالدین شاه نگاشته شده است. در سالهای اخیر به دلیل عدم مراقبت و حفاظت فیزیکی، چه از لحاظ طبیعی که در معرض مستقیم باران و برف سنگین قرار گرفته و چه از لحاظ تخریب انسانی، در شرایط بدی قرار دارد. "
آنگونه که مهدی خلیلی خبر می دهد چندی پیش صورت و ریش دو تن از درباریان سمت چپ نقشبرجسته، مورد تعرض قرار گرفت و به صورت عمدی شکسته شد، همچنین در جایجای این نقشبرجسته قاجاری یادگاریهایی نوشته شده، و ترک بزرگی در وسط نقشبرجسته ایجاد شده است.
این باستان شناس در ادامه با اشاره به مسیر دسترسی به این نقش برجسته می گوید: " از جاده اصلی تا این اثر قریب 1 کیلومتر راه است که هیچگونه مسیر مناسبی برای بازدید از نقشبرجسته وجود ندارد و گردشگر باید از لابلای سنگها، محیط ناامن، زمین خیس شده به علت آب رودخانه هراز، درختچهها و علفهای هرز و بوی بد که در راه حس میشود گذر کند، در صورتیکه این اثر مهم و تاریخی قابلیت جذب گردشگری داخلی و خارجی را دارد.
این اثر در تاریخ 7/7/1381 به شماره 6272 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.