یادمان
رحمت آباد قربانی خشکسالی و حفاری غیر مجاز
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- جمعه, 24 تیر 1390 08:15
- آخرین به روز رسانی در جمعه, 24 تیر 1390 08:15
- نمایش از جمعه, 24 تیر 1390 08:15
- بازدید: 6061
برگرفته از تارنگار ایران نامه - شاهین سپنتا
روستای رحمت آباد، در حسرت رحمت و آبادانی!
روستاهای شرق اصفهان به خاطر بیتوجهی به نیازهای اساسی مردم، یکی پس از دیگری خالی از روستاییان میشوند. این روند مدتی است که آغاز شده و این روزها با فروش آب و خشکشدن زایندهرود شتاب یافته است. یکی از این روستاها که مدتهاست رحمت و آبادانی از آن رخت بربسته و غبار فراموشی روی در و دیوارش نشسته، روستای تاریخی رحمتآباد است. روستای رحمتآباد در بخش جرقویه شهرستان اصفهان در فاصله 59 کیلومتری جنوب شرقی این شهرستان و در کنار جاده ارتباطی اصفهان – جرقویه، 14 کیلومتر پس از روستای چند هزار ساله قارنه و پیش از روستای گنج آباد قرار دارد. این روزها دیگر کسی در رحمت آباد زندگی نمیکند و خانههای قدیمی آن جولانگاه حفاران غیر مجاز شده است که با رویای پیدا کردن گنج، خاک روستا را به توبره میکشند، زیر دیوارها را خالی میکنند، شبانه به آسیاب قدیمی روستا میروند و با تراکتور سنگ بزرگ آسیاب را از جا میکنند تا شاید زیر آن سکههای طلا بیابند، و درِ چوبی حمام قدیمی روستا را از چهارچوب جدا میکنند تا در بازار بفروشند.
سودجویان و سوداگران آثار تاریخی همه اینکارها در حالی انجام میدهند که از سوی سازمان میراث فرهنگی هیچ تلاشی برای ثبت این روستا و جلوگیری از حفاریهای غیر مجاز صورت نمیگیرد و متاسفانه دو مالک خصوصی روستا نیز که هر یک نیمی از آن را ملک پدری خود میدانند در ایجاد این شرایط بیتاثیر نبودهاند. چون افزون بر آنچه یاد شد، با ایجاد یک واحد گلخانه و یک واحد مرغداری صنعتی درست در چند قدمی بافت روستای تاریخی رحمت آباد باعث وارد آمدن آسیبهایی به این بافت شدهاند.
اگرچه روستاییان به خاطر شرایط دشوار زندگی از روستای تاریخی رحمت آباد رفتهاند اما این روستا که بخشهای مختلف آن همچون حمام، آسیاب، خانههای قدیمی و قلعه تاریخی، تقریبا دست نخورده باقی مانده است در صورت توجه سازمان میراث فرهنگی، بخشداری جرقویه و مالکان خصوصی میتواند بهخاطر جاذبههایش و همچنین نزدیکی به روستای تاریخی قارنه، یکی از محلهای اقامت گردشگران در این مسیر باشد.
ولی اگر بیتوجهیها ادامه یابد در آیندهای نهچندان دور رحمتآباد نیز برای همیشه به رحمت خدا خواهد رفت و جز تلی از خاک و نامی روی نقشه، چیزی از آن باقی نخواهد ماند.
تصویر ماهوارهای رحمت آباد ( برگرفته از گوگل)
A بافت روستا B حمام تاریخی روستا C آسیاب تاریخی روستا
D گلخانه F مرغداری صنعتی
مجاورت تاسیسات مرغداری صنعتی در سمت راست با بافت روستای تاریخی در سمت چپ
دیوار سیمانی مرغداری صنعتی در سمت چپ و چسبیده به بافت روستای تاریخی
تصاویری از نمای بیرونی قلعه رحمت آباد که در تملک بخش خصوصی است
بادگیر قلعه رحمت آباد تا چند روز پیش سالم بود ولی اکنون بخشی از آن ریخته است
کوچه های خالی رحمت آباد
نمایی از محوطه درونی کاروانسرای رحمت آباد
خانههای خالی رحمت آباد
نمای بیرونی آسیاب رحمت آباد
قاچاقچیها در جستجوی گنج، سنگ آسیاب را از بیخ کندهاند
گوشهای از آسیاب تاریخی انبار توالت فرنگی یکی از مالکان!
گوشهای از آجرکاری نمای درونی آسیاب
در چوبی حمام تاریخی رحمت آباد را کنده اند تا در فرصت مناسب ببرند
نمای درونی حمام تاریخی رحمت آباد
خزینه حمام رحمت آباد
توضیح: روستای رحمت آباد مورد اشاره در این گزارش را با روستای تاریخی دیگری با همین نام «رحمت آباد» در استان اصفهان و از توابع شهرستان خوانسار، نباید اشتباه گرفت.