شنبه, 03ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان لوح‌های هخامنشی در سد آخر آمریکا ... "فهرست قرمز" در دست تکمیل

یادمان

لوح‌های هخامنشی در سد آخر آمریکا ... "فهرست قرمز" در دست تکمیل

"دفتر کنترل دارایی‌های خارجی آمریکا" آخرین سد ورود لوح‌های هخامنشی به ایران است، که ۸۳ سال پیش براساس مصوبه وقت دولت، برای مطالعه به آمریکا رفت با وجود انجام اقدامات اولیه سازمان میراث فرهنگی، اکنون منتظر جواب این نهاد است تا با صدور مجوزهای لازم، به ایران برگردانده شود.

به گزارش ایسنا، محمدحسن طالبیان - معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری - می‌گوید: با وجود آن‌که کارهای اولیه استرداد الواح هخامنشی به ایران انجام شده است اما برای تحقق این مهم در انتظار جواب اوفک (دفتر کنترل دارایی‌های خارجی آمریکا) هستیم تا مجوزهای لازم برای بازگشت الواح هخامنشی را صادر کند.

او با بیان این‌که مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو نیز بهانه‌هایی مانند بسته‌بندی آثار را مطرح کرده است، می‌گوید:‌ ما همیشه تاکید داریم که همه الواح باید همزمان به ایران برگردند، چون درحال حاضر حدود دو تا سه هزار لوح بسته‌بندی شده است اما براساس تخمین ما ۱۲ هزار لوح سالم و تعداد زیادی از قطعات شکسته باید در یک محموله به ایران برگردانده شوند.

وی با اشاره به شماره‌گذاری تمام لوح‌ها، اظهار می‌کند: به محض آنکه "اوفک" اجازه لازم را صادر کند، حاضر هستیم تعدادی از کارشناسان را از ایران به آمریکا بفرستیم تا در کار بسته‌بندی و تحویل‌گیری الواح کمک کنند.

طالبیان اما معتقد است: هر چند بسته‌بندی کامل آثار و تحویل آنها تا در موزه ملی ایران ازجمله مسئولیت‌های موسسه شرق شناسی آمریکاست، اما با توجه به شرایط موجود و مشکلاتی که در حوزه بیمه با آن روبه‌رو هستیم،‌ ترجیح می‌دهیم به محض آنکه مجوز از گمرک آمریکا صادر شد، الواح هخامنشی را به ایران بازگردانیم، این کار در اولویت ما قرار دارد.

او همچنین درباره وضعیت بیمه لوح‌های هخامنشی می‌افزاید: با توجه به شرایط موجود، بیمه‌های آمریکا این الواح را در بازگشت به ایران بیمه نمی‌کنند. مسائلی در این زمینه مطرح شده است، همان‌طور که توانستیم راهکاری برای بازگشت سردیس سرباز هخامنشی به ایران پیدا کنیم، راه‌هایی نیز برای بازگشت سریع‌تر الواح هخامنشی به ایران پیدا می‌کنیم.

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی همچنین درباره آخرین وضعیت پرونده‌های در دست بررسی بخش حقوقی سازمان برای استرداد آثار تاریخی ایران در دیگر کشورها و عملکرد «فهرست قرمز» می‌گوید: در حال حاضر با همه کشورها تعامل خوبی نداریم که بخواهیم در این حد پیگیری کنیم، معمولا کشورهایی که براساس تفاهم‌نامه‌های دولتی اثری را به کشور خود منتقل کرده‌اند در کاتالوگ‌های خود به معرفی اثار موزه‌ای‌شان می‌پردازند، که ان‌ها مشکلی ندارند، اما نمی‌توانیم قضاوت کنیم اکنون در کدام موزه در کدام کشور چه آثاری از ایران به صورت غیرقانونی رفته است.

طالبیان با این وجود تاکید می‌کند: آن چه که مسلم است قطعاتِ آثاری تاریخی از کشور بیرون رفته‌اند و در بسیاری از زیرزمین‌های موزه دنیا این قطعات را نگه‌داری می‌کنند، اما باید روند بازپس‌گیری آن‌ها را به تدریج پیگیری کرد، هنوز اطلاعاتمان کامل نیست.

وی با بیان این‌که تاکنون مرحله‌ی اول تهیه‌ی «فهرست قرمز» که شامل یکسری آئین نامه بوده انجام شده است، بیان می‌کند:این فهرست برای موزه‌های زیرنظر سازمان میراث‌فرهنگی و موزه‌های ایکوم در حال تهیه است، اما هنوز دو فاز دیگر آن در حال انجام است که باید با همکاری ایکوم جهانی تکمیل شود.

او ادامه می‌دهد: تهیه فهرست قرمز یک فرمت دارد و در سه فاز معمولا تهیه می‌شود. که اکنون فاز اول به زبان فرانسوی در دست اماده شدن است و باید کلیات آن را آماده کرد، در این زمینه  با همکاران ایکوم کشور فرانسه  ارتباط داریم.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید