یکشنبه, 04ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان آیا جعبه سیاه طاقبستان رمزگشایی خواهد شد؟

یادمان

آیا جعبه سیاه طاقبستان رمزگشایی خواهد شد؟

بیش از دو ماه گذشت اما کارشناسان کماکان در پی یافتن جعبه سیاه خشکیدن چشمه های طاقبستان هستند، این درحالیست که طاقبستان مدت هاست به فتح کره خاکی و فرمانروایی بر آن می اندیشد. البته شاید معمای پر رمز و راز پیش رو جایگاهی بالاتر از ثبت جهانی را برایش تدارک دیده است، چراکه دراین صورت می تواند معادله عجایب هفتگانه را بهم زده و شناسنامه اش را به نام عجایب هشتگانه ثبت کند.

تسوق ماست اند هاربر السعودية أونلاين مع تخفيضات 25 - charles barkley nike shoes for sale cheap jordan , نمشي - 75% | Nike Air VaporMax for Men & Women - nike free tr fit squiggle shoes - IetpShops - Buy Online

سال هاست که حکایت وجود جیوه در آب چشمه های طاقبستان، هر ازگاهی با رخداد و یا اتفاقی، همچون زخمی کهنه سر باز می کند. اواخر خردادماه سال جاری بدنبال صحت و سقم این شنیده ها، راهی  نه شهر و نه روستای طاقبستان شدم، مجموعه ایی در دل شهر که سال هاست ما بین این برزخ بلاتکلیف مانده است.


به گزارش تابناک کرمانشاه، تنها منبع آب شرب اهالی، از چشمه های طاقبستان به سمت منبعی در نزدیکی روستا هدایت می شد، با اینکه میراب و برخی از اهالی ادعا می کردند آب چشمه ها سالم است، اما در پی اصرار من، با گشودن درب منبع آب با صحنه ای زننده و ناخوشایند مواجه شدم که مملو از لاشه جانوران آبزی و غیرآبزی بود.

در پی تماس با مرکز بهداشت شهرستان و حضور تیم کارشناسی و نمونه برداری های اولیه، مشخص گردید آب شرب روستا فاقد هرگونه مواد ضدعفونی کننده است. با این اوصاف پس از گذشت چندروز در کمال ناباوری، کارشناس مرکز بهداشت وجود هرگونه آلودگی را انکار و تکذیب کرد.

در همین راستا فرماندار و مسئولین شرکت آبفای استان به اهالی اطمینان خاطر دادند که موجبات نگرانی مردم روستا را دراین خصوص مرتفع نمایند. اما غافل از اینکه، دست طبیعت و یا شاید هم اقداماتی که هنوز پشت هاله ای از ابهام باقی مانده اند، خواب دیگری را برای چشمه های چندهزار ساله دیده اند.

نوزدهم تیرماه بود که از اهالی روستا خبری به من رسید که غیرقابل تصور بود؛ "زمین، آب چشمه های طاقبستان را بلعید! " چشمه هایی که تا چندساعت پیش هیاهو و جوش و خروشی داشتند، به گفته شاهدان عینی در کمتر از 45 دقیقه خشکیدند و مسئولین ذیربط برای فرار از این پرسش بی پاسخ، توپ را به زمین دیگری می انداختند. بطوریکه کارشناسان امور آب شهرستان، خشکسالی و گرمای بی سابقه چندسال اخیر را تنها علت این رخداد اعلام کردند، در حالی که مسئولان میراث فرهنگی استان، معتقد بودند علاوه بر خشکسالی، حفر بی رویه چاه های کشاورزی و شرب در محدوده موردنظر نیز دخیل بوده است.

کرمانشاه در شوک و حیرت این واقعه بود که پس از دو هفته به یکباره آب چشمه ها برای دقایقی گوشه چشمی نشان داده به این امید که بازهم رهگذران را محسور کرشمه های خود کنند، و یا شاید این آخرین وداع بود. اما دریغ ... پنداری اَبَرنیرویی ناشناخته چشم دیدن این زیبایی ها را نداشت و به یکباره جان از تن الهه آب ها می ستاند. این کشاکش مرگ و زندگی هفته ها ادامه داشت تا اینکه آخرین قطره های اشک اشکانیان در سوگ میراث ساسانیان خشکید.

به همین سبب، تیمی متشکل از کارشناسان میراث فرهنگی کشور و اساتید برجسته دانشگاه علم و صنعت از پایتخت راهی این دیار شدند، بلکه بتوانند  پرده از این راز نهفته و مرموز بردارند.

مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه دراین باره گفت: نتایج تحقیقات تیم کارشناسی به استاندار تحویل داده شده و ادامه مطالعات مشاور که حدود یک سال به طول می انجامد، نیازمند تأمین اعتبار بیشتری بوده و مستلزم همکاری دستگاه های ذیربط است.

مهندس علی فعله گری در ادامه افزود: در سال های گذشته هم شاهد کاهش دبی آب چشمه های طاقبستان بوده ایم اما تاکنون چنین پدیده ای رخ نداده، و علاوه بر خشکسالی، کاهش سطح آب های زیرزمینی و چاه های متعدد در محدوده، قطعا بی تأثیر نبوده است.

مدیر کل دفتر فنی استانداری کرمانشاه نیز که مسئول رسیدگی به پرونده خشکیدن چشمه ها بود، درخصوص ادعاهای مدیرکل سازمان میراث فرهنگی اظهار داشت: تیم زمین شناسی آقای فعله گری در قالب چند برگ کاغذ، به بیان موضوعات کلی پرداخته و هیچگونه پشتوانه علمی ندارد و علاوه بر این تقاضای تأمین اعتبار برای تحقیقات بیشتر را نیز دارد.

مهدی رضیعی افزود: ما به آقایان میراث فرهنگی گفته بودیم که شما متولی این بخش هستید و خودتان هم اعلام کرده بودید که کار تحقیقات را انجام می دهید، لذا قرار شد خروجی تحقیقات را به کارشناسان امور آب استان ارائه دهید که متأسفانه اینگونه نشد.

وی درخصوص مطالعات تیم کارشناسی استان کرمانشاه گفت: کارشناسانی که بازدید میدانی داشته اند کماکان براین باورند علت این قضیه صرفا کاهش بارندگی است که کارشناسان میراث فرهنگی استان هم این موضوع را در ابتدا رد نکرده اند.

مدیرکل دفتر فنی استانداری کرمانشاه تصریح کرد: ما هنوز هم معتقدیم که چاه های موجود در منطقه هیچ نقشی ندارند، و آقای فعله گری که کارشناس میراث فرهنگی است و اخیرا هم در امور آب اظهارنظر می کند باید مستندات خود را ارائه نماید.

رضیعی خاطرنشان ساخت: اگر بارندگی همچون سال های قبل باشد، چشمه ها در همین وضعیت باقی می مانند و بارش باران هم که از ید و توان بشر خارج است.

تابناک در ادامه گزارش تصریح کرد: مایه حیرت و شگفتی است که مسئولان محترم برای پاسخگویی، محتاطانه با چنین رخدادی روبه رو می شوند، چراکه وقوع چنین اتفاقی نه اولین و نه آخرین خواهد بود. با نادیده گرفتن و گذشتن از وضعیت سراب نیلوفرها، سیمره ها، قره سوها و سایر زیبایی های طبیعی منطقه، این دست وقایع در سطح کشور نیز کم نیستند. خاموش شدن دریاچه ارومیه، هامون، زاینده رود و موارد بیشمار دیگر که حتی یاداوری و تصور ذهنی آن برای به درد آوردن دل هر ایرانی کافی می باشد.

بنابراین ما بدنبال این نیستیم مسئولیت گرم شدن کره زمین و سایر وقایع جوی و بالاسری را به حساب عملکرد یک مسئول و یا مدیر بگذاریم، بلکه می کوشیم آگاهانه با واقعیات و بحران های طبیعی و عالمگیر روبه رو شویم. چراکه در بحران کم آبی حتی استفاده صحیح یک شهروند از آب شرب و یا کاشتن یک بوته، می تواند مؤثر واقع شود.

پس امیدوارانه و مشتاقانه منتظر می مانیم.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه