قناتهای شاخص در فهرست آثار ملی
- ميراث معنوي
- نمایش از پنج شنبه, 02 ارديبهشت 1389 12:44
- بازدید: 3728
برگرفته از
مدیرکل دفتر مدیریت بهره وری آب کشاورزی معاونت آب ، خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی گفت: به منظور حفاظت بهتر از قنات ها لازم است همه قناتهای شاخص کشور در فهرست آثار ملی ثبت شوند.
علیرضا پرستار در گفتگو با مهر در کرج افزود: قنات های فراوانی در سطح کشور داریم که لازم است همه آنها در فهرست آثار ملی ثبت شوند و از این نظر، مراقبت بهتری از آنها به عمل آید.
وی افزود: در صورت تحقق این امر، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در زمینه حفاظت از قنات ها به کمک وزارت جهاد کشاورزی می آید و قنات ها به بهترین نحو از آسیب ها حفظ خواهند شد البته قرار شده چند رشته از قنات های کشور ما در سطح بین المللی نیز ثبت شوند که این امر بسیار مطلوب است و امیدواریم در اسرع وقت تحقق یابد.
پرستار در خصوص دانش نگهداری قنات نیز عنوان داشت: لازم است در این زمینه ، دانش سنتی با دانش نوین ترکیب شود و بهترین حفاظت از قناتها به عمل آید تا بتوانیم آنها را حد ممکن حفظ کنیم و از نابودی آنها جلوگیری به عمل آوریم.
بسیاری از قنات ها جنبه گردشگری نیز دارند
این مسئول اظهار داشت: بسیاری از قنات های کشور صرف نظر از جنبه کشاورزی ، جنبه گردشگری و توریسم نیز دارند البته متاسفانه کمتر به جنبه گردشگری آنها پرداخته شده و بسیاری از گردشگران از وجود آنها بی اطلاع هستند.
مدیرکل دفتر مدیریت بهره وری آب کشاورزی معاونت آب ، خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: لازم است قناتهای شاخص در سطح کشور در فهرست آثار ملی ثبت شوند تا به موازات بهره مندی از ظرفیتهای کشاورزی آنها از پتانسیلهای گردشگری این محلها نیز استفاده شود.
پرستار اظهار داشت: قنات ها از مهترین میراث های تاریخی هستند و لازم است از همه قابلیت های آنها به بهترین نحو بهره مند شویم. قنات تنها از سرریز آب زیرزمینی استفاده می کند که این امر باعث می شود استفاده از آنها اثرات سو محیطی به همراه نداشته باشد.
وی اضافه كرد: مردم همواره نقش قابل توجهی در بهره برداری از قنات ها داشتند و این نقش همچنان ادامه دارد. قنات سیستمی است که به طور کامل بر اساس نظام طبیعت استوار است که به همین دلیل، برپایی قنات کمک فراوانی به توسعه کشاورزی می کند.
مرمت و لایه روبی 22 هزار قنات
پرستار در بخش دیگری از سخنان خود نیز افزود: در سه دهه گذشته در حدود 22 هزار قنات در کشور کار مرمت و لایه روبی انجام شده که این امر کمک فراوانی به افزایش بهره وری سیستم قنات ها کرده است.از این میزان ، 13 هزار قنات در برنامه چهارم لایه روبی و مرمت شده اند.
این مسئول عنوان کرد: قنات یا کاریز از ابداعات ایرانیان برای آبیاری و مبارزه با کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک است و شامل رشته چاه های متوالی می شود. قنات عامل حیاتی مهمی در مناطق بیابانی ایران است و بخشی از مهمترین قناتهای ایران در استانهای خراسان، یزد، کرمان و مرکزی حفر شده اند.
پرستار گفت: از خواص مهم قنات می توان به جلوگیری از تبخیر آب به وسیله اشعه خورشید در مناطق خشک و نیمه خشک اشاره کرد ضمن اینکه وجود قنات ها باعث می شود مشکل کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک افزایش یابد.