سیوند
نگرانی تاریخی از حفظ یک تمدن
- سیوند
- نمایش از سه شنبه, 09 فروردين 1390 16:29
- بازدید: 4295
برگرفته از روزنامه اعتماد دوشنبه، 21 آبان 1386
اعتراض شاکیان به ساخت و بهره برداری سد سیوند از سازمان میراث فرهنگ و صنایع دستی و وزارت نیرو همچنان ادامه دارد. نخستین بار گروهی از وکلا شکوائیه خود را به دادسرای عمومی مرودشت ارسال کردند که به خاطر استنکاف آن به دادسرای کارکنان دولت تهران منتقل شد. شاکیان این شکوائیه به وکالت از سوی بیش از 895 موکل، از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و وزارت نیرو به اتهام «تخریب و صدمه و لطمه به میراث فرهنگی بشری و سوءاستفاده از مقام و عدم اجرای قوانین مملکتی» شکایت کرده اند.
شمار شاکیان تا به امروز به 4300 نفر رسیده است و تاکنون از سوی بازپرس این پرونده هیچ اقدامی برای تکمیل شدن آن و اجرای خواست آغازین شاکیان، نشده است.
در بخش هایی از این شکایت خطاب به دادستان آمده است؛
دادستان ارجمند
با اندکی تامل در طرح احداث سد سیوند، روشن است چه آسیب هایی در صورت آبگیری این سد برای یکی از اساسی ترین ارکان تحکیم هویت و ملیت این سرزمین از یک سو و اثری گران سنگ از میراث فرهنگ بشری که جهان بدان دلبسته است از سوی دیگر در حال تکوین است. بی گمان میراث فرهنگی هرچه کهن تر و باستانی تر باشد، خلاقیت و خودباوری ملی بیشتری را تقویت و ترویج خواهد کرد که این خودباوری و اعتمادبه نفس در بسیاری از مواقع جامعه را مصون و محفوظ از تهاجم فرهنگ بیگانه خواهد کرد. مجموعه تاریخی پاسارگاد، که متعلق به هزاره اول قبل از میلاد است، در زمره مواردی است که توجه گروه کثیری از مردمان جهان را به خود جلب نموده، تا جایی که در این زمان سخنی برای گفتن و کلامی برای شنیدن داریم. متاسفانه عدم رعایت مقررات و بی توجهی به بایدها و نبایدهای قانون، عامل آن شده است که سدی در نزدیکی این آثار تاریخی بنا شود که عرصه آبگیری آن موجب خواهد شد کهن ترین دره تاریخی ایران زمین زیر آب نهفته و خفته شود و دیگر نام و یادی از آن باقی نماند.
در بخش دیگری از این شکایت آمده است؛ حال به جای آنکه برای پژوهش، حفاظت، احیا و معرفی این اثر تاریخی گام برداشته شود تا در جهت تبیین فرهنگ خودی اقدامی صورت گرفته باشد، مبادرت به تایید و تصویب اموری شده که دقیقاً با توجه به مواد 560 و 558 و 553 قانون مجازات اسلامی جرم تلقی می شود و قابل پیگرد است. بی تردید از اهم وظایف افتخارآمیز دادسرا، مقابله با ستیزگران با فرهنگ و تمدن جامعه است تا آنان را با اهرم قدرت قانون به جایگاه اصلی هدایت کند. در شرایطی این شکوائیه تقدیم می شود که تلاش و تذکر و مقاله و بیانیه کارگر نیفتاده است پس ناچاریم از بازوی قانون که متکی به منطق است درخواست کنیم برای حفظ این ودیعه ملی که هزاران سال دست به دست به عنوان امانت از نسلی به نسل بعد سپرده شده و اکنون در اختیار نسل حاضر است پاسداری کنند تا نسل آینده ما را به بی حمیتی متهم و متصف نسازد.
از آن رو که حتی اگر حق یا تکلیفی بر متهمان متصور باشد با توجه به اصل چهلم قانون اساسی که صراحتاً اعلام داشته است هیچ کس نمی تواند احقاق حق خود را موضع هدم و تضعیف حقوق دیگران قرار دهد، هیچ اقدامی از ناحیه متهمان در موضع تخریب میراث فرهنگی و آبگیری سد سیوند پذیرفته نمی شود.
برابر تحقیقات علمی و نظریه کارشناسان مجرب ایجاد سد سیوند هم به میراث فرهنگی و بشری و هم به میراث طبیعی و طبیعت بکر و جایگاه استقرار کوچ نشینان لطمه و خسارت وارد خواهد ساخت زیرا ارزش بالای باستان شناسی و تاریخ پژوهی تنگه بلاغی به گونه یی است که باید با تمام امکان از آن حراست و حفاظت کرد. در حالی که افزایش رطوبت در این منطقه نابودی سازه های دشت پاسارگاد را به همراه خواهد داشت از یاد نباید برد آرامگاه کوروش نماد جهانی ارج گذاری حقوق بشر است. همچنان بنا به اعلام بزرگ ترین مفسر شیعی معاصر، علامه طباطبایی، در کتاب تفسیرالمیزان ذوالقرنین همان کوروش کبیر است که در سوره کهف یزدان یکتا او را به نیکی ستوده است. هیچ ارزشی بالاتر از میراث فرهنگی و تمدن سازنده و بالنده این سرزمین نیست. در طول تاریخ به تکرار ثابت شده آنچه مرزهای جغرافیایی را حفظ کرده اسلحه نبوده است بلکه مرزهای فرهنگی و پاسداران این حدود و ثغور بوده اند.
در ادامه این نامه خطاب به بازپرس این پرونده آمده است؛
اکنون شما در معرض نگرش تاریخ هزاران ساله قرار گرفته اید که بنیانگذاران آن دلشان به دادگاه شما بسته شده و جامعه فرهنگی جهان نگران تصمیم سرنوشت ساز و موثر شما است؛ قلمی که می تواند تمدنی را که همطراز دو تمدن روم و یونان بوده، حفظ کند یا بی توجه از آن بگذرد.
اکنون انتخاب با شما است. بجا می دانم نظر ارزشمند اداره حقوقی قوه قضائیه را که در هنگام استعلام بازپرس شعبه پنجم دادسرای عمومی اصفهان اعلام و اظهار داشته بر این شکوائیه بیفزاییم تا منطق حقوق و نگرش برگزیدگان علمی دادگستری احراز و اثبات شود.
بی گمان هیچ یک از ما جاودان نیستیم، اما رسالتی که در قبال تاریخ، سرزمین و حرفه یی که انتخاب کرده ایم می تواند بنا به موقعیت تاریخی تاثیرگذار و جاودان باشد. این تهنیت بجاست که شما در موضع انتخاب و تصمیم در جایگاه دادرسی چنین والا قرار گرفته اید و قبل از رسیدگی استدعای اتخاذ تصمیم شایسته کیفری در خصوص تعطیل و توقف آبگیری سد را از کرسی معظم دادستانی دارد. امید آنکه حق مردمان این سرزمین و اجر بانیان تمدن و میراث فرزندان فردا را به نیکی و عدالت قدر و پاس بدارید.