زیست بوم

کاهش آب تالاب‌های خوزستان، ‌گرد و غبار را تشدید می‌کند

عضو کمیته علمی کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: متاسفانه در رسانه‌ها فقط از اهمیت جاری شدن آب در زاینده‌رود و تلاش برای تغذیه تالاب گاوخونی، بدون توجه به تبعات انتقال آب کارون از سرشاخه‌های آن در استان خوزستان صحبت می‌شود.

مهدی نورزاده‌حداد در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، افزود: طبق بررسی‌های علمی صورت گرفته اثبات شده که بخش عمده‌ای از منابع گرد و غبار داخلی در اثر کاهش سطح آبی تالاب هورالعظیم بوده و بدیهی است درپی کاهش حق‌آبه زیست‌محیطی رودخانه­‌های منتهی به تالاب‌های شادگان و هورالعظیم این کانون‌ها فعال‌تر و پتانسیل تولید ریزگرد در آن‌ها افزایش خواهد یافت.

وی افزود: بی‌شک هرگونه برداشت از منابع آبی بالادست کارون بر میزان آب پایین‌دست تاثیر خواهد گذاشت و این امر در افزایش گرد و غبار و نیز در تجمیع و ترکیب آثار آلودگی آب و هوا نقش ویژه‌ای خواهد داشت. هم‌چنین وجود طیف وسیعی از آلاینده‌ها از جمله فلزات سنگین و سایر آلاینده‌های شیمیایی در ریزگردهای ورودی به استان خوزستان تایید شده است که بسیار خطرناک بوده و پس از گذشت زمان و تجمع این مواد در بدن انسان باعث ایجاد بیماری‌های ریوی و سرطانی می‌‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه پیام‌نور خوزستان خاطرنشان‌ کرد: طرح­‌های انتقال آب از سرشاخه‌های حوضه کارون علاوه بر اثرات منفی روی شرایط آب‌دهی و کیفیت آب پایین‌دست، باعث کاهش تولید انرژی برق‌آبی، کاهش عملکرد محصولات کشاورزی، ایجاد مشکلات عدیده برای طرح‌های پرورش ماهی و تبعات منفی در امنیت پایدار استان خوزستان می­‌شود.

نورزاده‌حداد ادامه‌ داد: از سوی دیگر افزایش جمعیت شهری و روستایی، تامین آب طرح‌های توسعه کشاورزی و صنعتی، برق‌آبی و نیازهای زیست محیطی همگی موجب افزایش نیازهای آبی پایین‌دست شده است؛ اما نکته نگران‌کننده افزایش تقاضاهای آبی طرح‌های انتقال بین‌حوضه‌ای است که با توجه به تغییرات اقلیمی و تشدید خشکسالی، باعث مشکلات زیادی در حوضه‌های مبدأ و حتی مقصد می­‌شود.

وی اظهار کرد: اجرای این طرح‌ها موجب افزایش تقاضا در کل منطقه و در نتیجه آن توسعه ناپایدار می­‌شود و این امر موجب آسیب‌پذیری بیشتر منطقه در برابر خشکسالی‌ها خواهد شد؛ نهایتا و در طول زمان تشدید خشکسالی­‌ها و با ادامه سوء مدیریت، آب اراضی حاصل‌خیز استان خوزستان تبدیل به شوره‌زار و بیابان خواهند شد.

نورزاده‌حداد گفت: به عبارت دیگر اراضی که باعث تولید و رونق اقتصاد و کشاورزی منطقه و کشور می­‌شوند و امنیت غذایی مردم را تامین می­‌کنند، تبدیل به منابع تولید ریزگرد و ایجاد بیماری­‌های مختلف برای مردم نواحی غربی کشور خواهند شد.